Scriptiecheck

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: je scriptie laten nakijken.

Bedrijf: Scribbr

Oprichters: Koen Driessen, Richard van Laak, Bas Swaen

Medewerkers: 8

Dit jaar komt die scriptie toch écht af. Er zijn vast ontelbaar veel studenten die dat als goed voornemen hebben voor dit jaar. De start-up Scribbr helpt ze met een scriptiecheck.

Wat doen ze?

Het is een online platform waar studenten hun scriptie op taal kunnen laten kijken door freelancers. Dat kan in Engels of Nederlands, of je kunt kiezen voor een plagiaatcheck: dan haalt Scribbr je document door software die universiteiten ook gebruiken om te kijken of je plagiaat hebt gepleegd.

Hoe werkt het?

Je gaat naar de site, upload je scriptie of een ander studiegerelateerd document, selecteert de pagina’s die je nagekeken wilt hebben. Dan kies je voor een nakijktermijn: 24 uur, 72 uur of een week. Een editor gaat ermee aan de slag en brengt wijzigingen aan met behulp van de functie ‘Wijzigingen bijhouden’ in Word.

Wat is het verdienmodel?

Studenten betalen vanaf 0,008 cent per woord voor de goedkoopste optie (nakijken met een week termijn). De plagiaatcheck is vanaf 14,95 euro voor een klein document. Betalen gaat via iDEAL, Bancontact, Paypal of creditcard.

Hoeveel klanten hebben ze?

Ze hebben nu 200 actieve freelance editors (over de hele wereld), en kijken dagelijks een stuk of 40 scripties na.

Bestaat dit niet?

Jawel. Er zijn veel scriptienakijkers op de markt. Je hebt zzp’ers die dit doen, maar ook sites als checkmythesis.nl, scriptium.nl.

Wat zijn de toekomstplannen?

Ze zijn drie jaar bezig, en volgens zichzelf „in no-time marktleider” in Nederland geworden. Ze zijn nu ook bezig internationaal te gaan. Ze zijn actief in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Brazilië. Aan Scandinavië wordt hard gewerkt.