Record voor vliegtuigbouwers

Boeing leverde meer vliegtuigen af, maar Airbus haalde meer bestellingen binnen. Voor beide bedrijven was 2015 een recordjaar.

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing, wereldwijd dé twee fabrikanten van grotere vliegtuigen, hebben allebei een recordjaar achter de rug. Het Amerikaanse Boeing won de strijd om het hoogste aantal afgeleverde toestellen: 762, tegen 635 voor Airbus. Het Europese Airbus haalde echter meer bestellingen binnen: 1036, tegen 768 voor Boeing.

Voor beide bedrijven is het aantal afgeleverde toestellen in 2015 het hoogste aantal ooit. Airbus leverde vooral veel toestellen met één gangpad af en kreeg daarvoor ook de meeste orders. Boeing is succesvoller met de verkoop van grotere toestellen, met twee gangpaden, dan de Europese concurrent.

Van de Boeing 787 Dreamliner, eind vorig jaar ook geïntroduceerd bij KLM, liggen nog 779 orders op de plank. De B747, decennialang beeldbepalend in de luchtvaart, wordt dit jaar door veel maatschappijen uit dienst genomen. Voor het grootste toestel van Airbus, de A380 waarin meer dan vijfhonderd passagiers passen, zijn 319 bestellingen binnen. Volgens Airbus draaide het tegenvallende programma voor de productie van de A380 afgelopen jaar wel voor het eerst zonder verlies.

Chinese concurrentie

Airbus publiceerde de positieve productiecijfers dinsdag, terwijl Boeing de zijne vorige week publiceerde.

Beide bedrijven profiteren van de wereldwijd stijgende vraag naar vliegreizen. Vooral in China strijden de twee bedrijven om marktaandeel. In het land is de komende jaren naar verluidt vraag naar 6.130 toestellen.

De vliegtuigbouwers hebben daar recentelijk echter ook nieuwe concurrentie gekregen van het Chinese staatsbedrijf COMAC. In november kwam voor het eerst een groot passagiersvliegtuig van Chinese makelij af: de C919.

Met één gangpad en plek voor ruim 150 passagiers moet dat toestel de concurrentie aangaan met de zogeheten ‘werkpaarden’ van Airbus en Boeing, de A320 en de B737.