Prijs Europese olie zakt naar minder dan 30 dollar per vat

De afgelopen twaalf jaar was de prijs van een vat Brent-olie niet zo laag.

Een olieraffinaderij in de Rotterdamse haven.
Een olieraffinaderij in de Rotterdamse haven. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een vat Noordzee-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten kostte woensdag voor het eerst in twaalf jaar minder dan 30 dollar per vat. De vrees dat er vanaf volgende week Iraanse olie op de markt komt zorgde ervoor dat de prijs van een vat zogenoemde Brent-olie op de Londense beurs woensdag kortstondig 29.96 dollar bedroeg.

Uiteindelijk klom de koers weer, maar onder de streep resulteerde een dagverlies van 2 procent, waarmee de prijs per vat uitkwam op 30,23 dollar. De belangrijkste reden achter de daling lijkt het nieuws dat door de wereldmachten vrijdag waarschijnlijk wordt besloten verschillende atoomsancties tegen Iran definitief op te heffen.

Volgens persbureau Bloomberg zou dit ervoor zorgen dat er binnen een week 500.000 extra vaten olie op de markt komen. Een groter aanbod zou tot een verdere daling van de olieprijzen kunnen leiden.

Al meer dan 70 procent gezakt

Sinds de zomer van 2014 zijn de olieprijzen al met meer dan 70 procent gezakt. Onder andere de productie van de zogenoemde WTI-olie in de Verenigde Staten, van oudsher een grote olie-importeur, is flink toegenomen. Ook in Saoedi-Arabie wordt meer geproduceerd. Tegelijkertijd stijgt de vraag minder sterk dan voorheen, onder meer door de afnemende economische groei in China.

Dinsdag zakte de Amerikaanse olieprijs al kortstondig tot onder de 30 dollar, waarmee de invloedrijkste grondstof van de wereldeconomie even zijn laagste punt in 12 jaar bereikte.