Plasterk moet niet verstrekken tapgegevens motiveren

De Raad van State oordeelt dat de uitleg van de minister niet voldoet.

Plasterk in debat in de Eerste Kamer
Plasterk in debat in de Eerste Kamer Jerry Lampen / ANP

Minister Plasterk moet beter onderbouwen waarom hij weigert tapstatistieken over de AIVD te verstrekken. Zo oordeelde de Raad van State woensdag. De politicus kan niet in hoger beroep tegen de uitspraak.

Plasterk houdt het aantal taps op e-mails en telefoongesprekken geheim: in het najaar van 2014 weigerde hij openbaar te maken hoe vaak per jaar de dienst meeluistert. Een rapport van de toezichtcommissie op geheime diensten (CTIVD) werd toen gedeeltelijk door de minister geblokkeerd. De rechtbank in Den Haag gaf hem destijds gelijk in een door Reporter Radio aangespannen rechtszaak.

De Raad van State meent echter dat de minister beter moet motiveren waarom hij, in tegenstelling tot de CTIVD, tapstatistieken als staatsgeheime informatie aanmerkt.

‘In belang van veiligheid’

Volgens de minister zou verstrekking van tapstatistieken de nationale veiligheid kunnen schaden. Tapstatistieken geven inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD, betoogde de minister. “In dit geval is echter alleen om tapstatistieken gevraagd,” schrijft de Raad van State in een persbericht. “De minister had beter moeten motiveren waarom tapstatistieken, al dan niet in combinatie met al eerder openbaar gemaakte informatie, inzicht zouden geven in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD.”

In het najaar van 2014 mocht de CTIVD wel bekendmaken dat de AIVD in de periode tussen september 2012 en augustus 2013 in zeven gevallen onrechtmatig satellietcommunicatie in de gaten had gehouden. Ook was de AIVD in enkele gevallen onzorgvuldig geweest. In die periode steeg het aantal afluisteroperaties met 11 procent.