Orerende gangsters, dat kennen we

Vier middelbareschoolvrienden hopen via een dubieuze aandelentransactie snel een smak geld te verdienen. Ze lenen geld dat blijkt toe te behoren aan maffiabaas Eddie (John Travolta). In ruil voor kwijtschelding van hun schuld moeten ze Marques, een Afro-Amerikaans bendelid, ontvoeren en bewaken. Onderling wantrouwen, verschillende belangen en botsende karakters zorgen ervoor dat alles uit de hand loopt, waar Marques listig gebruik van maakt.

Voor even waan je je zo’n twintig jaar terug, de hoogtijdagen van een golfje misdaadfilms dat het schoolmakende Reservoir Dogs en Pulp Fiction nog eens dunnetjes overdeed, maar dan zonder de brille van Tarantino. Criminal Activities doet heel erg aan die inferieure imitators denken: een slap misdaadplotje waarin niets is wat het lijkt, orerende gangsters, het liefst over trivia, hulpjes die erop los filosoferen voordat ze de trekker overhalen en bloed dat in kwistige hoeveelheden op de muur spat.

Criminal Activities is niet alleen hoogst onorigineel maar breekt ook met een van de basiswetten voor een geslaagde genrefilm: dat personages eerst je sympathie moeten verdienen voordat je met ze gaat meeleven. Geven om een stelletje eikels, zoals hier, is lastig.