Ontevredenheid groeit in aanloop naar Delta Lloyds D-day

De verzekeraar wil aandelen uitgeven om de buffers te versterken, maar beleggers kunnen dat tegenhouden. En enkele grote beleggers hebben forse bezwaren.

Illustratie Studio NRC

Het worden zware weken voor Hans van der Noordaa, de topman van Delta Lloyd. Binnenkort is er een ingelaste aandeelhoudersvergadering, waarin hij beleggers om toestemming moet vragen voor een pijnlijke maatregel: de verkoop van een smak nieuwe aandelen die tot enorme winstverwatering onder huidige aandeelhouders zal leiden. De uitnodigingen kunnen elk moment worden verstuurd.

Van die vergadering hangt veel af voor de topman, die pas een jaar geleden bij het bedrijf kwam. In de zomer dumpten beleggers massaal hun aandelen, nadat hij verrassend slechte cijfers over de kapitaalpositie had gepresenteerd. In één klap was Delta Lloyd het zorgenkindje van de AEX, en dat is het nog steeds. Inmiddels is zo’n driekwart van de beurswaarde verdampt, tot ongeveer 1 miljard euro.

Als de aandeelhouders nee zeggen tegen de aandelenverkoop is Van der Noordaas geloofwaardigheid aangetast. Dan slaagt hij ook niet in de missie waarvoor hij is aangenomen: het terugbrengen van de rust na een conflict met toezichthouder DNB, dat leidde tot het vertrek van topman Niek Hoek en later financieel directeur Emiel Roozen. Het is dan de vraag of hij kan aanblijven.

Verzet

Beleggers hebben zich kritisch getoond. Bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) meldden zich tal van boze particuliere beleggers die zich bedrogen voelen, zegt Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB. „We horen beleggers steeds vaker zeggen: ‘Het bestuur doet het slecht’.”

Van verzet tegen de aandelenemissie heeft hij nog geen signalen opgevangen. Maar dat is er wel. Een aantal grote aandeelhouders is ontevreden over de emissie en overwegen tegen te stemmen, melden beleggers aan deze krant. Zij willen anoniem blijven vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Als een meerderheid tegen is, kan de emissie in deze vorm niet doorgaan.

Deze aandeelhouders vinden dat Van der Noordaa te ruim in zijn jasje wil zitten. Ook met een kleinere emissie is Delta Lloyd voldoende gekapitaliseerd, menen zij. Ook zou Delta Lloyd meer werk moeten maken van het zoeken naar andere, minder pijnlijke wegen om geld op te halen.

Er zou minstens een handvol grote aandeelhouders zijn die bezwaren tegen de emissie heeft. Een compleet overzicht is niet te geven, omdat beleggers over het algemeen geen toelichting geven over individuele beleggingen. Wel is duidelijk: als ze de emissie omlaag weten te krijgen, valt een koersstijging te verwachten, en dat zou weer wat van de verliezen van het afgelopen half jaar goedmaken.

Activistische beleggers

Enkele mogelijke kandidaten zijn grote internationale vermogensbeheerders, financiële conglomeraten en centrale banken zoals Fubon, Vanguard, Old Mutual, Norges Bank, Highfields Capital Management, Fir Tree en Greenlight Capital.

De laatste twee staan bekend als activistisch. Een aantal beleggers heeft recentelijk een fors belang genomen in Delta Lloyd, of hun belang uitgebreid. Dat kan een teken zijn van vertrouwen in de koers van het bedrijf. Maar, zo vlak voor een emissie, duidt het er vaak op dat ze zich willen laten gelden. Geen van deze partijen wilde meewerken aan dit stuk.

Van Delta Lloyds op één na grootste aandeelhouder, het Taiwanese financiële conglomeraat Fubon (met een belang van 5 procent), is bekend dat die fikse ruzie heeft met de top van de verzekeraar. Fubon heeft Delta Lloyd aansprakelijk gesteld voor de verliezen die het heeft geleden. In maart kocht Fubon zo’n 12 miljoen aandelen voor 17 euro per stuk. Inmiddels zijn ze circa 5 euro waard.

De Taiwanezen zijn volgens ingewijden vooral boos omdat de spelregels kort na het verwerven van hun belang zijn veranderd en Van der Noordaa hen onvoldoende uitgelegd zou hebben. DNB kwam kort nadat Fubon had geïnvesteerd met nieuwe regels voor het vaststellen van de waarde waartegen verzekeraars hypotheken op hun balans mogen zetten. Die kwamen erop neer dat verzekeraars hun kapitaalpositie fors zagen slinken. Het geld dat ‘verdween’ was niet weg, maar mocht niet langer als kapitaal worden meegerekend in de rekenmodellen. Bij Delta Lloyd ging het om een bedrag van vele honderden miljoenen euro’s, zeggen ingewijden, wat de emissie tot 1 miljard zou verklaren.

Fubon en Van der Noordaa kennen elkaar nog van vroeger. Eind 2008 nam Fubon de Taiwanese levensverzekeringsactiviteiten van ING over. Van der Noordaa was daar toen lid van de raad van bestuur en eindverantwoordelijk voor de activiteiten in Taiwan. ING had net miljarden aan staatssteun gekregen om de crisis te overleven. De verkoop van het Taiwanese deel betekende een boekverlies van 427 miljoen dollar voor ING, maar er werd ruim 5 miljard kapitaal mee vrijgespeeld.

Onzekere aangelegenheid

Voorlopig lijkt er nog zeker geen meerderheid tegen de emissie te bestaan. Maar als een paar grote aandeelhouders tegenstemmen, is dat wél pijnlijk voor Van der Noordaa. Bovendien kunnen aandeelhoudersvergaderingen onzekere aangelegenheden zijn. Vorig voorjaar weigerde eenderde van de aandeelhouders de raad van bestuur de gebruikelijke décharge te verlenen voor het boekjaar 2014. Daarmee schelden aandeelhouders bestuurders aansprakelijkheid kwijt over het afgelopen jaar.

Dat ongewoon hoge percentage neestemmers volgde op een negatief stemadvies van het invloedrijke bureau ISS, dat bedrijven analyseert om grote beleggers te kunnen adviseren. ISS was kritisch op het bestuur omdat het onvoldoende openheid zou hebben gegeven in het conflict met DNB. Datzelfde bureau adviseert nu weer. ISS wil geen commentaar geven.

Van der Noordaa is de afgelopen weken vaak in gesprek geweest met beleggers, om nieuwe te vinden en om oude uit te leggen waarom de aandelenverkoop volgens hem nodig is. Dat waren soms pittige gesprekken. Komende weken gaan de discussies verder. Van der Noordaa heeft vermoedelijk nog tot eind februari om zo veel mogelijk zorgen, twijfels en kritiek weg te nemen. Dan vindt naar verwachting de aandeelhoudersvergadering plaats.