18 mannen vervolgd voor bestormen noodopvang

Zij gooiden op 9 oktober vorig jaar onder meer met nitraatbommen en stenen naar sporthal Snellerpoort.

Na de bestorming van de Woerdense noodopvanglocatie Snellerpoort afgelopen jaar kwamen veel mensen bloemen, knuffels en andere goederen brengen.
Na de bestorming van de Woerdense noodopvanglocatie Snellerpoort afgelopen jaar kwamen veel mensen bloemen, knuffels en andere goederen brengen. Foto Remko de Waal/ANP

Achttien Utrechtse mannen in de leeftijd van negentien tot dertig jaar worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd vanwege het bestormen van een Woerdense noodopvanglocatie voor vluchtelingen op 9 oktober afgelopen jaar. Zij worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging. De zaken dienen op woensdag 27 en donderdag 28 januari.

De mannen staken gekleed in het zwart en voorzien van bivakmutsen vuurwerkbommen af bij de sporthal Snellerpoort waar op dat moment 97 volwassenen en 51 kinderen verbleven, voornamelijk uit Syrië. Ook gooiden ze met rotte eieren, stenen en nitraatbommen naar de opvanglocatie. De vluchtelingen konden de aanvallers niet zien, en hoorden daardoor alleen maar de harde knallen. Aangezien de meeste van hen uit oorlogsgebied komen was dat erg traumatisch, zei burgemeester Victor Molkenboer destijds.

Naast openlijke geweldpleging worden zij ook vervolgd voor het dreigen met geweld. Bovendien konden enkelen hun identiteitsbewijs niet tonen toen de politie daarom vroeg. De mannen moeten in groepjes van drie voorkomen. Volgens een woordvoerster van het OM gebeurt dat om “puur praktische” redenen.

“De strafbare feiten zijn in groepsverband gepleegd. Het worden daarom waarschijnlijk zes vrijwel identieke zaken.”

De gebeurtenissen in Woerden riepen landelijk veel verontwaardiging op. Minister-president Mark Rutte bezocht de noodopvang een dag na het incident. Hij noemde het geweld “volstrekt ontoelaatbaar”.

“Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af.”