OM: politiemol verdiende acht ton met informatielek

De vermeende politiemol stond dinsdag voor het eerst voor de rechter. Volgens zijn advocaat is karaktermoord op hem gepleegd.

Mark M., de Weertse politieagent wordt ervan verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen.  M. werkte sinds 2009 bij de politie. Foto ANP / Aloys Oosterwijk
Mark M., de Weertse politieagent wordt ervan verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen.  M. werkte sinds 2009 bij de politie. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Mark M., de Weertse politieagent wordt ervan verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen.  M. werkte sinds 2009 bij de politie. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Als de zijdeur van de bomvolle Bossche rechtszaal openklapt, draaien alle hoofden van de aanwezigen die kant op. Door de deur stapt een man vertwijfeld naar binnen. Hij is klein, kaal en mollig, zijn schouders trekken een beetje omhoog als hij de zaal in kijkt. Tegen de muur staan twee politieagenten, de armen over elkaar gevouwen, de blik gericht op de nieuwkomer. Als de man gaat zitten, vertelt hij met een zangerig Limburgs accent aan de rechter wanneer hij is geboren. Dat is voorlopig het laatste wat hij zegt.

Voor het eerst stond Mark M. (29), bij het grote publiek bekend als ‘de politiemol’, dinsdag voor de rechter. Oud-agent Mark M. wordt er van verdacht informatie uit het politiesysteem te hebben verkocht aan criminelen. Hoewel de zaak tijdens deze eerste zitting nog niet inhoudelijk wordt behandeld, blijkt dat Mark M. meer informatie zou hebben verkocht dan vooraf bekend was. Het zou gaan om een bedrag van 824.000 euro. Het geld zou M. hebben verdiend met 48 zogeheten abonnementen, informatie over politieonderzoeken waarvoor criminelen in eerste instantie 5.000 euro moesten betalen.

Lees ook: misdaadreporter werd politiemol

De oud-agent zou met zijn inkomsten een luxe levensstijl hebben gefinancierd. Zo reisde hij naar Oekraïne en Curaçao, en betaalde daar volgens de officier van justitie vrijwel alles contant. Tijdens zo’n trip naar Curaçao is Mark M. gevolgd door een undercoverteam van de politie, bleek tijdens de zitting. Een agent zou hem op het eiland hebben gevraagd om gevoelige informatie.

Flinterdun bewijs

Volgens de advocaat van Mark M., Jan-Hein Kuijpers, is er echter „flinterdun bewijs” dat de oud-agent ook daadwerkelijk betaald heeft gekregen voor het lekken van de informatie. „Dit is een half dossier dat bol staat van de aannames en conclusies. Er wordt gesproken over ruim acht ton, maar er zijn geen geldstromen in die orde gevonden. Er is beslag gelegd op nog geen 4.000 euro.”

Volgens Kuijpers ondervindt zijn cliënt erg veel last van de media-aandacht voor de zaak, waardoor hij voor zijn proces al veroordeeld zou zijn. Om veiligheidsredenen is Mark M. in november overgeplaatst van zijn cel in Sittard naar een militair complex in Stroe. Volgens de raadsman was de onveiligheid mede ontstaan door de ruchtbaarheid die er aan deze zaak is gegeven. „Er is karaktermoord gepleegd op mijn cliënt en zijn omgeving.”

Grootste twistpunt tijdens de zitting is de vraag of de hechtenis van Mark M. mag worden opgeheven. Mede omdat Mark M., net als medeverdachte Mark S., zich beroept op zijn zwijgrecht, is het volgens de officier van justitie niet in het belang van het onderzoek om hem de straat op te sturen. De opsporingsinstanties houden er rekening mee dat er door de oud-agent informatie is verspreid die nu nog niet ontdekt is. Daarnaast is de officier bang dat Mark M. zal vluchten als hij voorlopig wordt vrijgelaten, bijvoorbeeld naar Oekraïne, het land van zijn partner.

Vluchttheorie

Mark M. schudt het hoofd lichtjes als de officier over de vluchttheorie begint. Als de rechter hem vraagt of het schudden van het hoofd betekent dat hij het er niet mee eens is, neemt de oud-agent ineens het woord. Hij formuleert netjes, in zinnen die er vloeiend uit rollen. „Ik heb geen enkele trek om naar de Oekraïne te gaan. Mijn vrouw en ik durven er niet meer heen, er lopen daar meerdere onderzoeken naar mij. Verder hoop ik op een goed onderzoek en beroep ik me op mijn zwijgrecht.”

Advocaat Kuijpers verduidelijkt dat zijn cliënt niet naar Oekraïne zal gaan, omdat het risico bestaat dat M. daar onder druk wordt gezet. „Als er in Oekraïne een rechtshulpverzoek ligt, zal hij daar worden afgeperst. Het is een corrupt land. Er zal steeds iemand naar hem toe komen die geld van hem wil.”

Mark M. zal voorlopig nog in de cel moeten blijven, zo oordeelt de rechtbank. Het onderzoek moet kunnen worden afgerond, zonder dat hij op vrije voeten is. De eerstvolgende tussentijdse zitting is in april, maar het is vanwege de omvang van het onderzoek goed mogelijk dat de zaak pas in 2017 inhoudelijk wordt behandeld.

Lees ook:  politiemol keek mee in vele strafzaken en een abonnement bij de politiemol