OM eist werkstraf vanwege bedreigen universiteit

Een Valkenswaarder dreigde vorig jaar met een schietpartij op de Leidse universiteit.

Politieagenten bewaakten vorig jaar kortstondig gebouwen van de Leidse unversiteit nadat een man had gedreigd een aanslag te willen plegen op de onderwijsinstelling.
Politieagenten bewaakten vorig jaar kortstondig gebouwen van de Leidse unversiteit nadat een man had gedreigd een aanslag te willen plegen op de onderwijsinstelling. Foto Bart Maat/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen een 21-jarige man uit Valkenburg die vorig jaar dreigde met een schietpartij op de Leidse universiteit. Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van de zaak.

De man plaatste op 5 oktober op een internetforum een Engelse tekst waarin hij aankondigde de volgende dag “ergens op de Leidse universiteit” het vuur te zullen openen op de daar aanwezigen en vervolgens zelfmoord te plegen. Op 6 oktober herhaalde hij de bedreiging, waarna de onderwijsinstelling aangifte deed.

Schietpartij Oregon

Het OM stelt dat de bedreiging voor veel onrust zorgde in de stad. Er werden flink wat kosten gemaakt vanwege de inzet van politie om universiteitsgebouwen te beschermen. Bovendien kwam de bedreiging vier dagen na een schietpartij op een school in het Amerikaanse Oregon waarbij meerdere studenten en een leerkracht werden gedood.

De politie kon de man door het achterhalen van zijn IP-adres traceren in Valkenswaard. Hij werd in de nacht van 6 op 7 oktober opgepakt. Later verklaarde hij dat hij de bedreiging had geuit omdat hij “wilde meedoen en meegaan in het spel van mensen in de zeik nemen”.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie heeft hier in de eis rekening mee gehouden, maar stelt wel als voorwaarde dat de man de behandeling moet volhouden zolang de reclassering dit noodzakelijk acht. Als de Valkenswaarder er eerder mee stopt, moet hij zijn voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.