Nieuwszender Al Jazeera houdt op te bestaan in de VS

Er keken dagelijks nog geen 30.000 mensen, wat de zender verre van rendabel maakte.

Screenshot YouTube / TelevisionGFX

De nieuwszender Al Jazeera America houdt eind april op te bestaan. De nieuwszender moest een rechtstreekse concurrent worden van de grote Amerikaanse nieuwszenders CNN, MSNBC en Fox News, maar op de website van Al Jazeera America valt te lezen dat “het bedrijfsmodel van de nieuwszender niet paste bij de Amerikaanse markt”.

Toen in 2013 bekend werd dat Al Jazeera in Amerika uit ging zenden zei de Al Jazeera America-directeur Ehab Al Shihabi in een telefoongesprek met journalisten dat de grote nieuwszenders de weg kwijt zijn.

De directeur benadrukte dat Al Jazeera America in onderzoeksjournalistiek ging investeren en absoluut weg zou blijven van celebrities, geschreeuw en irrelevante rechtszaken. “Alles is hetzelfde. Niets gaat de diepte in. Terwijl dit nu precies is wat Amerikanen willen”, zei de directeur.

Na 2,5 jaar is de balans opgemaakt en heeft The New York Times de hand weten te leggen op de kijkcijfers. Al Jazeera America wist dagelijks net 30.000 mensen te boeien en was daarmee verre van rendabel.

Onderzoeksjournalistiek

Al-Jazeera werd opgericht in 1996 en heeft sindsdien bijna alle journalistieke prijzen gewonnen. De zender wordt internationaal geroemd voor haar onderzoeksjournalistiek, nieuwsgaring en on the ground verslaggeving. in de ethische code van de zender staat dat de omroep zich moet houden aan “eerlijke, duidelijke en accurate” berichtgeving.

Maar Al-Jazeera heeft ook een andere kant zo schreef NRC-redacteur Stijn Bronzwaer eerder:

“Al-Jazeera (letterlijk: ‘het schiereiland’) is het belangrijkste onderdeel van de ‘Qatar Media Corporation’, een staatsbedrijf in handen van Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani. De zender is opgericht met geld van oliestaat Qatar, om de invloed van het land in de wereld te vergroten.”