Nieuwe ketels verplicht geschikt voor niet-Gronings gas

Vanaf 1 januari 2017 worden alleen nog cv-ketels en gasfornuizen verkocht die zowel laagcalorisch als hoogcalorisch gas, niet-Gronings gas aankunnen.

Gasfornuis in een restaurant. Ook nieuwe fornuizen moeten vanaf 1 januari 2017 geëxporteerd, niet-Gronings gas aankunnen.
Gasfornuis in een restaurant. Ook nieuwe fornuizen moeten vanaf 1 januari 2017 geëxporteerd, niet-Gronings gas aankunnen. Foto: Koen Suyk/ANP

Vanaf 1 januari 2017 worden alleen nog gastoestellen, zoals cv-ketels en gasfornuizen, verkocht die zowel laagcalorisch als hoogcalorisch gas, niet-Gronings gas aankunnen. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over zijn laatste gasbesluit.

Kamp spreekt van “een complexe en dure operatie” waarvan de kosten volgens onderzoek oplopen tot 9 miljard euro. Afgelopen jaar hadden Nederlandse huishoudens samen zo’n 14,4 miljoen gastoestellen in gebruik.

De minister sorteert hiermee voor op een eventuele omschakeling van een laagcalorisch gasnet naar hoogcalorisch gasnet. Hij moet het gebruik van Gronings gas terugdringen omdat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt.

In Duitsland, België en Frankrijk worden al toestellen verkocht die geschikt zijn voor beide soorten gas. Dat is hier niet het geval. Alle cv-ketels en fornuizen in Nederlandse huishoudens zijn uitsluitend ontworpen voor het gebruik van Gronings, laagcalorisch gas en niet geschikt voor hoogcalorisch importgas.

Nieuwe gasinfrastructuur

De Raad van State moet nog advies uitbrengen over de maatregel. Gastoestellenfabrikanten hebben Kamp laten weten dat de meerkosten voor nieuwe toestellen voor de nieuwe eis “verwaarloosbaar” zijn. Als wordt besloten dat in Nederland alleen nog hoogcalorisch gas kan worden gebruikt, moet echter bij elke gasgebruiker ook een installateur aan huis komen. Ombouw vereist aanpassingen aan de infrastructuur, zoals gasleidingen.

Laagcalorisch en hoogcalorisch gas kunnen niet samen in hetzelfde gasnet worden getransporteerd. Wel kan het laagcalorisch gasnet per regio omgezet worden voor distributie van hoogcalorisch gas.

Of de overstap naar een hoogcalorisch gasnet ook wordt gemaakt is nog onzeker, schrijft Kamp. Verwacht wordt dat de vraag naar gas daalt. In de resterende vraag kan ook worden voorzien door hoogcalorisch gas met stikstof te bewerken tot laagcalorisch gas. Daarvoor wordt in Zuidbroek een nieuwe fabriek gebouwd voor een half miljard euro. Vanaf 2020 kan daar meer gas uit het buitenland geschikt worden gemaakt voor gebruik door Nederlandse huishoudens.