Economie

New Jersey flirt absoluut niet met Hollywood

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Verwacht de komende jaren minder films die gemaakt zijn in de Garden State. Op de laatste dag van het beleidsjaar in New Jersey sprak gouverneur Chris Christie zijn veto uit over een wetsvoorstel dat belastingvoordelen en -kortingen moest vernieuwen voor productiemaatschappijen die hun films in zijn staat schieten, meldt NJ.com. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat levert de wet niets op voor burgers in New Jersey:

“an expensive bill that offers a dubious return for the state in the form of jobs and economic impact.”

Het is niet de eerste keer dat Christie dergelijk beleid in de weg staat. In 2011 deed hij dat vanwege de MTV realityshow Jersey Shore die zijn staat in een kwaad daglicht zou stellen. Politici vrezen dat het veto van de gouverneur New Jersey broodnodige banen kost.


Door royale belastingvoordelen te bieden aan productiemaatschappijen haalt het nabije New York grote bedragen binnen en zorgt het voor extra werkgelegenheid. Volgens Variety haalde de stad alleen al in de periode 2011-2015 8,7 miljard dollar op, 20 procent meer dan de vier jaar daarvoor. Ook leveren de ‘tax breaks’ jaarlijks 130.000 banen op. Met de meer dan 45 series en nog meer films die jaarlijks opgenomen worden in New York is het overigens niet gek dat sommige inwoners al die producties op straat helemaal zat zijn. Mensen zoals Rolf Carle uit Greenpoint, die in september in NRC aan het woord kwam.

Uit frustratie met de gemeente en de filmindustrie begon Carle de Facebookpagina ‘Film Complaint 11222’. Daarop blijkt dat hij niet alleen is. Bewoners delen er hun ongenoegen en plaatsen foto’s van trucks die bomen beschadigen en cateraars die olievlekken achterlaten.

Het idee dat je straat een filmset wordt, heeft iets opwindends, romantisch zelfs. En dat is het ook, in het begin. Maar wanneer je voor de zoveelste keer rondjes rijdt op zoek naar een parkeerplek of wakker ligt van de felle lampen omdat er nachtopnames zijn, is het minder charmant. „Vooral het gepiep van de achteruitrijdende vrachtwagens is ’s nachts vervelend”, zegt Carle. „Als ze dan uiteindelijk beginnen met filmen, hoor je de hele tijd ‘quiet on set’ door een megafoon. Terwijl jij alleen maar hoopt op stilte in je buurt.”

Dat probleem zullen de inwoners van New Jersey niet hebben de komend jaren, overlast van filmmaatschappijen. Maar de potentiële werkgelegenheid moeten ze ook missen dankzij gouverneur Christie, die al niet zo lekker ligt in zijn eigen staat omdat hij zo vaak weg is om campagne te voeren voor de Republikeinse nominatie.

MetLife splitst uit angst voor overheid

Verzekeraar MetLife wil een groot deel van zijn Amerikaanse activiteiten afstoten, meldt The Wall Street Journal. Hiermee wil het voorkomen dat het in het vizier komt van financiële autoriteiten door de mogelijke invoering van strengere wetgeving. De maatschappij zou in de toekomst bijvoorbeeld meer kapitaal in kas moeten hebben dan het nu heeft. Het splitsen van het bedrijf zou volgens een verklaring MetLife meer flexibiliteit als organisatie opleveren:

“would benefit from greater focus, more flexibility in products and operations and a reduced capital and compliance burden,”

De beslissing van MetLife is ingrijpend. De maatschappij doet hiermee de ‘core business’ van de hand: het verkopen van verzekeringen en andere financiële producten aan de gewone Amerikaan. Deze activiteiten zorgen momenteel voor een vijfde van de jaarlijkse inkomsten voor MetLife.


De aangekondigde splitsing van MetLife komt niet geheel onverwacht. In een federale rechtbank bestrijdt het de beslissing van de overheid om de organisatie te bestempelen als een ‘systemically important financial institution’ ofwel SIFI. Dat betekent dat MetLife beschouwd wordt als een financiële instelling die een gevaar voor de economie vormt als deze dreigt om te vallen.

De beurs reageerde in ieder geval enthousiast op het nieuws. De aandelen van MetLife stegen met bijna 11 procent. De eerste dagen van januari daalden die nog met 13 procent. In 2015 zakten de aandeelkoers ook al met 11 procent in.

Visa Checkout tekent weer grote namen

Een grote overwinning voor Visa Checkout. Vandaag werd bekend dat grote bedrijven als Starbucks, Walgreens, de NFL Shop en datingsite Match.com hebben getekend om deze online betaalservice te ondersteunen, meldt Techcrunch. Visa Checkout is een soort online portemonnee waarin je al je creditcards kunt opslaan en er simpel mee kunt betalen; zonder bij elke website je persoonlijke en adresgegevens opnieuw in te voeren of een gebruikersprofiel aan te maken.
https://youtu.be/XbJ2r-83fBQ

Walgreens, Starbucks en andere bedrijven maken voortaan deel uit van de ruim 250.000 verkopers die gebruikmaken van Visa Checkout. Volgens een verklaring zal zelfs Walmart zich later dit jaar aansluiten bij de betaalmethode. Terwijl die keten onlangs ook al een eigen online betaalsysteem introduceerde: Walmart Pay. Onlangs begon Walmart overigens ook met het ondersteunen van het betaalsysteem MasterPass van het concurrerende Mastercard. Online betalen in de VS lijkt hiermee almaar makkelijker te worden.