Prognose: ‘Star Wars’ haalt ‘Titanic’ in, niet ‘Avatar’

Star Wars: The Force Awakens blijft records breken met een bioscooprecette van 53 miljoen dollar bij zijn eerste twee dagen in China. In de VS bleef de film in zijn vierde week, met bijna 42 miljoen, Leonardo DiCaprio’s survivalfilm The Revenant nipt voor, dat met 38 miljoen ook zeer goed uit de startblokken kwam. De mondiale recette van de Star Wars-film staat inmiddels op 1,7 miljard. Financiële analisten verwachten dat de film uiteindelijk Titanic (2,2 miljlard dollar) passeert op de lijst meest lucratieve films, maar niet sf-spektakel Avatar (bijna 2,8 miljard). Star Wars is, ondanks de enorme marketingcampagne van Disney, niet zo’n sterk merk in China, dat bij de eerste films in 1977 nog bijkwam van Mao’s Culturele Revolutie en de sf-serie dus vooral kent van de zwakke tweede trilogie uit 1999.