Misdaad Duitsland stijgt door migratie - maar minder dan migratie zelf

Opvallend daarbij is dat Albanezen, Serviërs en Kosovaren zich verhoudingsgewijs veel schuldig hebben gemaakt aan misdrijven.

De politie houdt een man aan in de buurt van het centraal station van Keulen op 12 januari.
De politie houdt een man aan in de buurt van het centraal station van Keulen op 12 januari. Foto Martin Meissner / AP

Het aantal strafbare feiten door nieuw aangekomen migranten is vorig jaar in Duitsland duidelijk gestegen, maar veel minder dan het aantal geregistreerde nieuwkomers. Dat blijkt uit interne Duitse politiecijfers die Bild vandaag publiceert.

De cijfers gaan over de periode van januari tot en met november 2015. In die periode zijn door geregistreerde nieuwkomers 186.235 strafbare feiten gepleegd. Dat zijn er 70.000 meer dan in heel 2014. Het aantal geregistreerde nieuwkomers was toen al bijna 800.000 hoger dan het jaar daarvoor. De conclusie hieruit van Bild:

Het aantal strafbare feiten door migranten is gestegen - maar duidelijk langzamer dan het aantal vluchtelingen. [...] De grote massa van vluchtelingen is dus van onbesproken gedrag.

Vooral uit de Balkan

Bij ruim 75.000 gevallen ging het om diefstal. In ruim 23.000 gevallen was sprake van lichamelijk geweld, ruim 26.000 keer ging het om valse vervoersbewijzen. Het aantal seksuele delicten lag onder de één procent. De Duitse politie noteerde van januari t/m november 1462 gevallen van ‘inbreuken op de seksuele zelfbeschikking’, de overkoepelende term voor seksuele misdrijven. Daaronder was 404 keer sprake van aanranding of verkrachting. In 2014 werden in Duitsland 47.000 inbreuken op de seksuele zelfbeschikking geregistreerd.

De interne gegevens van het Bundeskriminalamt zijn ook uitgesplitst naar nationaliteit. Opvallend daarbij is Albanezen, Serviërs en Kosovaren zich verhoudingsgewijs veel schuldig hebben gemaakt aan misdrijven, terwijl Syriërs relatief minder vaak in aanraking zijn gekomen met politie en justitie dan andere groepen geregistreerde nieuwkomers.