Mijn andere tas

Het Franse modehuis Louis Vuitton heeft geen gevoel voor humor. Dat is een van de conclusies van Jesse Furman, rechter in New York. Op 6 januari deed hij uitspraak in een rechtszaak die het modehuis had aangespannen tegen het bedrijf My Other Bag MOB.

De Fransen wilden de verkoop verbieden van de canvas-tassen van MOB, met aan de ene kant een tekening van een Louis Vuitton-tas en op de andere kant ‘My Other Bag’. Volgens Louis Vuitton maakt MOB met de tassen inbreuk op zijn merk- en auteursrechten. Maar dat ziet de rechter in New York anders.

Volgens de rechter is het zonneklaar dat het hier om een geoorloofde parodie gaat, waarmee My Other Bag zijn eenvoudige canvas tas afzet tegen de luxueuze en dure Vuitton-tas. Iedereen begrijpt dat het hier om een grapje gaat. Maar misschien kan Louis Vuitton niet tegen grapjes. „In some cases it is better to smile than it is to sue”, aldus de rechter.