Met Marokko ruziën over uitkeringen

De saga over het ‘woonlandbeginsel’ is toe aan aflevering 2.356.

Ontknoping in zicht?

Sommige Haagse dossiers slepen zich jaren in stilte voort, af en toe opduikend in het parlement. Zo’n kwestie is de export van uitkeringen naar Marokko. Al meer dan een half decennium proberen kabinetten die uitkeringen te verlagen. Vanavond spreekt de Tweede Kamer er weer eens over – en eindelijk lijkt de ontknoping in zicht. Of toch niet?

Kwestie van gezond verstand

Kern van de zaak is het ‘woonlandbeginsel’. Marokkaanse Nederlanders die in Marokko gaan wonen, moeten een lagere nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, vindt het kabinet. De kosten van levensonderhoud zijn daar immers lager. Alleen: er bestaat een socialezekerheidsverdrag met Marokko, uit 1972. En dat wil Rabat niet aanpassen. De enige oplossing: opzeggen. En daar wil minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) niet aan: straks leveren ze uit wraak geen criminelen meer uit of nemen ze geen uitgezette illegalen meer op.

Tóch een akkoord...

Twee jaar geleden was het geduld van de VVD op. Tegen de zin van Asscher en zijn PvdA organiseerde Tweede Kamerlid Anoushka Schut een meerderheid in het parlement vóór opzegging van het verdrag. Dat gaat niet zomaar: beide Kamers moeten eerst een ‘opzeggingswet’ aannemen. Die wet kwam er. En toen, in september vorig jaar, meldde Asscher ineens dat er tóch een akkoord was met Marokko over versobering van de Nederlandse uitkering. De opzeggingswet kon de ijskast in.

...o nee, toch niet...

De vreugde was van korte duur. In december was het verdrag plotseling weer van tafel. De Marokkanen hadden op de valreep een nieuwe eis: Nederland moest ook uitkeringen exporteren naar de Westelijke Sahara, dat door Marokko min of meer illegaal bezet is. Onacceptabel. En dus bespreekt de Kamer vanavond alsnog de opzeggingswet. „We móéten deze stap nu nemen”, zegt VVD’er Schut. „Anders worden we gegijzeld door de chantage van de Marokkanen.”

...maar de deur staat nog steeds open

Asscher hoopt nog altijd dat de Marokkanen tot inkeer komen. „De deur staat open”, zegt hij. De Kamer heeft ondertussen haast: als ze het verdrag per 2017 buiten werking wil stellen, moet de wet vóór 1 februari door beide Kamers. Gisteren bleek die datum alweer te zijn opgeschoven: Asscher hanteert nu 23 februari, omdat hij rekening moet houden met de nieuwe referendumwet. En ook daarna kan er nog steeds een akkoord komen, laat hij weten. Het verhaal is nog niet ten einde.