Met je strenge opa naar de maan

Het leuke van de deels met Amerikaans geld gefinancierde Spaanse animatiefilm Race naar de maan is dat de complottheorie rond de Apollo-maanlanding een cruciale plek in de plot heeft. Een rijke oliebaron beweert dat deze missie nooit heeft plaatsgevonden, maar in een filmstudio geënsceneerd werd, met Stanley Kubrick als regisseur.

De NASA laat dat niet op zich zitten en gaat opnieuw naar de maan, al was het maar om de vlag veilig te stellen die daar is geplaatst. Het is het begin van een nieuwe ‘space race’ tussen de NASA en de oliemagnaat, die eigenlijk naar de maan gaat om het kostbare Helium 3 te delven.

Onder dit avonturenverhaal zit een laag over een astronautenfamilie waarvan de grootvader zich moet verzoenen met zijn door hem verstoten zoon. Waarbij diens 12-jarige zoontje ook een grote rol speelt, als deze samen met zijn strenge opa in de raket naar de maan terechtkomt, vergezeld door een buurmeisje dat zo de eerste vrouw op de maan wordt. Net als in The Martian blijkt de oude Amerikaanse technologie het nog uitstekend te doen. Het eindresultaat: plezierig en ontroerend vermaak voor het hele gezin.