‘Met de kinderen gaan we terug naar China’

Adwin Peeks (46) is zelfstandig communicatieadviseur. Daarnaast geeft hij les aan de Hogeschool Windesheim en schreef hij een boek over communicatiestrategieën. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij in Meppel.

Wat komt erin?

‘Voordat ik eind 2014 voor mezelf begon, heb ik jaren voor Achmea gewerkt. Vanwege een reorganisatie moest ik weg en kreeg ik een afscheidsbedrag mee. En wat ga je dan doen? Ik wilde wel wat meer van de wereld zien, want met achttien jaar in vaste dienst kwam dat er niet zo van. Nu kom ik bij verschillende bedrijven over de vloer en dat is erg interessant.

„Ik sluit een vast dienstverband niet helemaal meer uit, maar ik ga niet meer zo lang voor één werkgever werken. Het gekke is nu: als ik iets voor een paar maanden doe is het leuk, maar toen ik door de Erasmus Universiteit werd gevraagd om voor vast aan te blijven heb ik daarvoor bedankt. In een nieuwe omgeving verandering en verbetering brengen geeft me meer energie dan wanneer ik ergens voor langere duur zit.

„Ik ben van mijn periode bij Achmea gewend meer te verdienen dan mijn vrouw, maar tegenwoordig is het andersom. Toch mag ik met een omzet van 85.000 euro in mijn eerste jaar als ondernemer niet klagen. Alleen voor dit jaar heb ik nog maar voor 5.000 euro aan opdrachten staan dus daar moet wel wat bij. Ik heb een goede start gemaakt, maar ik ben er nog lang niet.

„Als freelancer moet je de juiste weggetjes leren kennen om een goede onderneming op te bouwen. Dat blijft voorlopig nog wel een uitdaging. Vooral het beschikken over een goed netwerk is erg belangrijk bij het verkrijgen van nieuwe opdrachten.”

Wat gaat eruit?

‘Toen ik zelfstandige werd, heb ik al onze vaste lasten doorgelicht om te kijken of, en op welke plekken het goedkoper kon. Zo zijn we voor energie van Nuon naar NLE gegaan en dat scheelt ons zo’n 150 euro per jaar. Wat betreft de zorgverzekering heb ik een laag eigen risico, want ik heb astma dus ik heb altijd medicijnen nodig. Mijn vrouw heeft bijna nooit iets dus haar eigen risico hebben we op maximaal gezet. De kinderen vallen onder mijn dekking.

„Voor de boodschappen gaan we nu vaker naar de Lidl dan naar Albert Heijn. Het is niet alleen goedkoper, maar ze hebben ook veel minder keus en dat scheelt aanzienlijk. Nu hebben ze bijvoorbeeld appels, peren en bananen, terwijl de AH in dit seizoen ook aardbeien verkoopt. Als ik daar dan langsloop denk ik snel: daar heb ik zin in! Terwijl je dat in de Lidl niet overkomt.

„Voor dit jaar is onze vakantie de grootste kostenpost, we gaan namelijk met het hele gezin drie weken naar China. Onze kinderen (8 en 10 jaar) zijn daar geboren – wij hebben ze geadopteerd – en het leek ons leuk om ze zo kennis te laten maken met hun geboorteland. Het is wel echt een vakantie, mijn dochter wilde nadrukkelijk geen reis om op zoek te gaan naar haar roots, dat is nu nog een beetje te spannend. Het was wel even de vraag of je zo’n reis moet maken als je net voor jezelf bent begonnen. Het kost toch een hoop geld, maar het is een heel mooi en boeiend land en de keuze was daarom snel gemaakt.”