Maxim Hartman gaat ‘jonge voetbalgastjes’ interviewen

Als onderdeel van het vernieuwde Studio Sport gaat Maxim Hartman Eredivisiespelers interviewen. We kregen drie minuten om hem te spreken.

Foto: ANP Kippa

Een opmerkelijke transfer in de voetbalverslaggeving: acteur en tv-maker Maxim Hartman gaat aan de slag bij de Eredivisie-uitzending van NOS Studio Sport. Hij gaat de spelers interviewen na afloop van de wedstrijd.

Het aanstellen van Hartman is één van de wijzigingen in de opbouw van het programma, dat bij de hervatting van de voetbalcompetitie deze week al op de schop gaat. Presentator Henry Schut krijgt een vast duo naast zich voor de wedstrijdanalyse: commentator Jeroen Elshoff en voetballer Daniël de Ridder, die momenteel zonder club zit. Ook wordt wekelijks een Eredivisiespeler gevolgd door middel van een videodagboek en verhuist het programma van NPO 2 naar NPO 1.

Grove, absurde humor

Hartmans grove en absurde humor kennen we uit Rembo en Rembo, Omroep Maxim en als zelfverklaard vrouwonvriendelijk voorvechter van de rechten van “de onderdrukte man” in Nog meer voor mannen op RTL7. Nu gaat Maxim dus ook interviews afnemen in de voetbalwereld - voor niemand minder dan de NOS. In drie telefonische minuten kregen we een voorproefje van Maxim in Studio Sport.

Twitter avatar maximhartman Maxim Hartman Kan iemand mij nog even snel en kort de buitenspelval uitleggen? En geldt deze ook op kunstgras?

Die tweet. Even zonder gekheid, heb je verstand van voetbal?

“Of ik verstand heb van voetbal? Heel veel. Zo ga ik bijzonder goed om met Louis van Gaal; hij is als een vader voor me. Ik noem hem papa - als hij me belt staat er ook ‘Papa van Gaal’ in het display.”

Hoe ga jij straks de rol van interviewer vervullen?

“Ze wilden bij Studio Sport af van die standaardgesprekjes met spelers voor een reclamebord, en zo kwamen ze bij mij terecht. Ik krijg de ruimte om op mijn eigen manier met deze jonge gastjes contact te leggen. Ik dacht vroeger dat het mannen waren, maar het zijn echt nog jonge gastjes. Hopelijk kom ik er zo achter wat voor vlees ik in de Kuip heb. Of in de Arena, dat ligt er maar net aan waar er die avond gespeeld wordt.”

Dus we kunnen meer humor verwachten in de interviews?

“Humor? Nee, daar heb ik helemaal niks mee.”

De toon die je in het verleden hebt aangeslagen is nou niet ‘des NOS’. Hebben ze je vooraf instructies gegeven?

“Ze hebben me vooraf verzocht of ik niet al te veel wil vloeken in de uitzending. Opzich is dat ook logisch om te doen - als ik helemaal los zou gaan, wil er straks niemand meer kijken en graaf ik als het ware mijn eigen graf. Ik vind het overigens nog steeds best dapper van de NOS dat ze voor mij hebben gekozen.”

Hoeveel seizoenen gaan we je zien?

“Ik heb een contract getekend voor vijftien jaar. Jazeker. Dat doen ze bewust bij de NOS, want als dit aanslaat gaan de jongens van FOX en RTL natuurlijk aan me lopen trekken. Zo kunnen ze nog een mooie transfersom voor me vangen als ik word weggekocht. Bovendien, over vijftien jaar heb ik de respectabele leeftijd bereikt om met pensioen te gaan. Prima afspraak, volgens mij.”

Voor een korte sfeerimpressie van Maxim Hartman, hieronder een samenvatting van een van zijn uitzendingen van Nog meer voor mannen.