Linkse prominenten als Piketty twijfelen openlijk over Hollande

Bekende Fransen als Cohn-Bendit en Piketty noemen kandidatuur partijgenoot en huidige president niet vanzelfsprekend.

Foto Eric Feferberg / AFP
Foto Eric Feferberg / AFP

Is François Hollande als zittend president de meest aangewezen kandidaat van links Frankrijk bij de volgende verkiezingen? Net nu hij iets stijgt in de peilingen laten prominente linkse Fransen weten dat zijn kandidatuur niet vanzelfsprekend is. De Parti Socialiste zou met kleinere linkse partijen voorverkiezingen moeten organiseren om te bepalen wie in 2017 links vertegenwoordigt.

De oproep in Libération komt van onder anderen ex-europarlementariër Daniel Cohn-Bendit, topeconoom Thomas Piketty en socioloog Michel Wieviorka.

„Ons politieke systeem zit vast. Iedere dag storten onze ongeschikte en vastgeroeste instituties iets verder in crisis.”

De ondertekenaars verwijzen naar de opkomst van Front National: omdat het kiesstelsel is berekend op twee machtsblokken is het voor de derde grote partij moeilijk de tweede ronde te halen. Om een herhaling van 2002 te voorkomen, toen FN-leider Jean-Marie Le Pen met hulp van linkse stoorzenders PS-kandidaat Lionel Jospin uit de beslissende kiesronde hield, zou links versplintering moeten voorkomen en al vóór de eerste ronde verenigd moeten zijn.

Morrende linkervleugel

Dat de initiatiefnemers ook moeite hebben met de politieke agenda van Hollande, verhullen ze nauwelijks. Ze noemen zijn plan van terroristen met dubbele nationaliteit het Franse paspoort te kunnen intrekken, óók als ze Frans geboren zijn, „niet te rechtvaardigen”. Ze hameren op „nieuwe economische perspectieven”, impliciete kritiek op de sociaal-liberale agenda die Hollande en zijn premier Manuel Valls in de eigen partij al op zo veel kritiek kwam te staan.

De PS organiseerde in 2011 voor het eerst een open voorverkiezing, de groene partij EELV en de communisten deden toen niet mee. Hollande won met een kleine marge van Martine Aubry, die de linkervleugel van de partij vertegenwoordigt. Hoewel de PS-partijtop hoopt dat de Groenen in 2017 geen presidentskandidaat afvaardigen, zei eerste partijsecretaris Jean-Christophe Cambadélis maandag dat voorverkiezingen „niet onmogelijk, maar weinig waarschijnlijk” zijn. Vooral de morrende linker partijvleugel is positief over het plan.

De voorverkiezingen moeten volgens de opstellers van het manifest eind 2016 plaatshebben, gelijk met de voorverkiezingen bij de Republikeinen van ex-president Nicolas Sarkozy.

„We kunnen rechts niet het cadeau geven alleen met alle Françaises en Fransen in 2016 te debatteren over de toekomst van ons land.”