Kunst markt

Wat terrine met deksel in de vorm van zwijnenkop, Chinese porselein uit ca. 1760, 28 cm hoog, 36 cm lang. Gevuld met warm gerecht komt er stoom uit de snuit. Op 21 jan. te koop op de veiling ‘Chinese Export Art’ bij Christie’s in New York. Richtprijzen: 40.000-60.000 dollar (37.000-55.000 euro).

Bijzonderheid in 1763 bestelde de Vereenigde Oostindische Compagnie in China 25 van deze zwijnenkopterrines. Een jaar later gingen er 19 op transport naar Holland, maar daarna niet meer omdat de bevrachters het risico op breuk te groot vonden. De Chinezen maakten dit soort porselein voor de Europese markt.

Goede koop?Floris van der Ven van Vanderven Oriental Art in Den Bosch: „Recent zijn drie, vier goede kopieën van deze terrine aangeboden. Chinezen zijn raskopiisten, en het loont de moeite. Dit exemplaar komt gelukkig van collega Michael Cohen, een enorm kenner. Het zou zomaar 100.000 dollar kunnen opbrengen.”