Duitse asielzoeker kan sneller worden uitgezet na delict

Duitsland wil asielzoekers die zedendelicten of andere ernstige vergrijpen plegen al kunnen uitzetten als zij een celstraf van één jaar hebben gekregen. Dat spraken de verantwoordelijke ministers dinsdag af. Nu is dat nog drie jaar. De maatregelen volgen op de ophef over de aanrandingen in Keulen. Minister De Maizière (Binnenlandse Zaken, CDU) spreekt van een „hard, maar correct antwoord” op de vergrijpen die daar tijdens Oud en Nieuw werden gepleegd. In Nederland wil het kabinet asielzoekers kunnen uitzetten na delict waarop zes maanden cel staat; nu is dat nog anderhalf jaar. (AP, NRC)

Correcties en aanvullingen

Asielzoekers

In Duitse asielzoeker kan sneller worden uitgezet na delict (13/1, p. 2) staat dat het Nederlandse kabinet asielzoekers wil kunnen uitzetten na een delict waarop zes maanden cel staat, in plaats van de huidige anderhalf jaar.

Deze termijnen betreffen een kleine specifieke groep. Voor de meeste asielzoekers geldt dat het kabinet hen wil kunnen uitzetten na een onherroepelijke veroordeling tot tien maanden cel, in plaats van de huidige twee jaar.