Katholieke fundamentalisten in de Brusselse rand

Het gaat tegenwoordig vaak over streng islamitisch onderwijs, maar in Brussel is het juist een nieuwe katholieke school die het stempel ‘fundamentalistisch’ krijgt.

ANP / Roos Koole
ANP / Roos Koole

Make-up op je gezicht tijdens lesuren is verboden. Leerlingen dragen er een grijs-marineblauw kostuum. Aan het eind van de schooldag niet joelend de straat op, maar verplicht eerst nog wat Onzevaders en Weesgegroetjes bidden.

Met het strenge reglement van het Sint-Ignatius op schoot, waan je je in een verre uithoek van België waar de tijd wat trager verstrijkt. Maar dat beeld klopt niet. De middelbare school is nog maar een paar maanden oud en staat in de mondaine groene rand rond Brussel. Al bij de opening van de schoolpoort, september vorig jaar, was er commotie rond het Sint-Ignatius - een initiatief van een groep katholieke ouders die de hulp inriep van de priesters van de Dienaren van Jezus en Maria uit het nabij gelegen klooster.

‘Wat zijn dit voor enge katholieke fundamentalisten?’ klonk het meteen in de hoek van tegenstanders. Maar financiers van de privéschool zoals Dries Goethals, voorzitter van de Vlaamse anti-abortusbeweging Pro Familia, zien het Sint-Ignatius juist als wapenfeit in de strijd tegen ‘de verloedering’ van het katholieke onderwijs. Daar geven, volgens Goethals in de krant De Morgen, alleen nog maar ,,atheïsten en moslims les en wordt anticonceptie aanbevolen.”

Op het Sint-Ignatius dus niet de pil maar een rozenkrans op zak. De school houdt zich aan een strikte lezing van de Bijbel. God schiep de mens. De evolutietheorie zit niet in het lesmateriaal. ,,Wereldvreemd”, vindt de woordvoerder van aartsbisschop Jozef De Kesel in De Morgen. Het aartsbisdom weigert de school te erkennen. ,,Moslims die een sektarische islamitische school opzetten beschouwen we toch ook als een gevaar voor de maatschappij?”

Maar na wat aarzelen is de Onderwijsminister wél overstag. De school wordt erkend en mag diploma’s uitreiken.

Voor Sint-Ignatius-symphatisanten als Pro Familia-voorman Goethals een opluchting. Hij droomt van een nieuw tijdperk, waarin ,,monogamie weer zal zorgen voor een gezonde stam”, zoals hij recent in een interview zei. ,,De man wordt belachelijk gemaakt, hij is een spermadonor, een paljas, een clown.”

Als het aan Goethals ligt zorgt het Sint-Ignatius zo snel mogelijk voor een nieuwe lichting vaders die weer serieus worden genomen.

De kledingvoorschriften liegen er alvast niet om: onder de blazer met schoollogo zijn ‘een donkergrijze wollen broek, zwarte kousen en zwarte leren schoenen’ verplicht. En tijdens sportles: ‘korte donkerblauwe short, tot aan de knie’.