Floor Huygen (59), regisseur bij gezelschap Artemis, overleden

Actrice en regisseur Floor Huygen is overleden. Huygen (59) leed al geruime tijd aan een hersenziekte. Van 2005 tot 2012 was Huygen artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Artemis. Huygen introduceerde daar het „theater voor vele leeftijden”: theater voor zowel kinderen als volwassenen. Die benadering droeg bij aan de emancipatie van het Nederlandse jeugdtheater. Voordat ze de overstap naar het artistiek leiderschap maakte, was Huygen al twintig jaar actief in het theater, aanvankelijk als actrice, later vooral als regisseur. Voor theatergezelschap ZT/Hollandia maakte ze stukken als Biotex, Kincorn en Nageslacht, die op interviews met arbeiders of boeren gebaseerd waren. Bij Artemis regisseerde ze onder meer Later is te laat (2008), Mouchette (2010) en Het Portret van Dorian Gray (2011). Met de voorstelling Woeste Hoogten, Rusteloze Zielen (2009) kreeg Artemis waardering in New York. In Nederland ontving die productie De Gouden Krekel, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater. (NRC)