Jaarcijfers TenCate maken verkoop nog complexer

Goede cijfers dwingen potentiële koper het bod op textielconcern te verhogen: om beleggers te overtuigen.

Foto Istock

Een rare gewaarwording voor TenCate: goed nieuws kan ook vervelend zijn.

De fabrikant van technisch textiel en kunstgras publiceerde dinsdagochtend alvast voorlopige jaarcijfers over 2015. En die zijn prima. Het bedrijf uit Almelo (4.300 werknemers) had vorig jaar een omzet van bijna 1,2 miljard euro. Het jaar ervoor was dat ruim 1 miljard euro. Het brutoresultaat steeg van 84,6 miljoen euro naar 97,5 miljoen euro. De nettoschuld daalde met 23 miljoen euro.

De omzetstijging van 5 procent was meer dan TenCate zelf verwachtte. Kunstgras doet het goed, en door onrust in de wereld trekt de defensiemarkt aan.

Maar al dat goede nieuws bemoeilijkt de verkoop van TenCate. Een consortium onder leiding van private-equityfonds Gilde Buy Out Partners wil het bedrijf van de beurs halen en verhoogde zijn bod van 24,60 euro per aandeel dinsdagavond naar 26 euro. Aandeelhouders vonden 24,60 te weinig en boden samen slechts iets minder dan 61 procent van de aandelen aan. Bij minder dan 67 procent doet Gilde het bod niet gestand. Donderdagavond loopt de verlengde aanmeldtermijn af.

Allerlei kunstgrepen

Dezer dagen zal blijken of aandeelhouders het nieuwe bod ook te mager vinden, gezien de prestaties van TenCate.

„De cijfers laten een duidelijke trendbreuk zien”, zegt Paul Koster van de VEB, die bij TenCate aandrong op publicatie van cijfers. „Het is de hoogste omzet in vijf jaar, het hoogste brutoresultaat in vier jaar.”

Aandeelhouders die hun stukken al hebben aangeboden, kunnen nog van mening veranderen tot donderdag.

Maar ook al bemachtigt Gilde net de benodigde 67 procent van de aandelen, dan nog moet het allerlei kunstgrepen uithalen om 100 procent in handen te krijgen. De goede resultaten die TenCate dinsdag presenteerde maken het hele verkoopproces niet makkelijker.