Levenslang geëist tegen tieners voor moord op Palestijn

De 16-jarige Mohammad Abu Khdeir werd in juli 2014 ontvoerd en levend verbrand.

De moeder van Abu Khdeir in de rechtbank in Jeruzalem.
De moeder van Abu Khdeir in de rechtbank in Jeruzalem. Foto Ahmad Gharabli / AFP

De openbaar aanklager heeft woensdag levenslang geëist tegen twee Israëlische tieners die betrokken waren bij de moord op een Palestijnse jongen. Dat meldt persbureau AFP. De twee werden in november al schuldig bevonden, maar toen was nog niet bekend welke straf zij zouden krijgen.

Samen met een 31-jarige man ontvoerden de twee in juli 2014 een 16-jarige Palestijnse jongen, Mohammad Abu Khdeir, uit zijn huis. Het slachtoffer werd meegenomen naar een bos, waar hij werd afgeranseld en vervolgens levend in brand is gestoken. De twee tieners waren minderjarig toen zij de misdaad pleegden.

De drie zouden de moord gepleegd hebben uit wraak voor de dood van drie Israëlische jongeren, een aantal dagen eerder. De moord op Abu Khdeir leidde in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever tot grootschalige protesten en rellen, die bijna een week aanhielden.

Lees ook dit artikel uit juli 2014: Wraak en weerwraak in Israël

De 31-jarige medeverdachte, Yosef Haim Ben-David, is nog niet veroordeeld. Op het laatste moment stelde zijn advocaat dat hij een geestelijke stoornis heeft. Daarom moet de man eerst onderzocht worden, voordat er een uitspraak kan worden gedaan.

NB: dit artikel is op 13 januari aangepast. In een eerdere versie stond dat de Israëliërs een levenslange gevangenisstraf hebben gekregen. Dat is niet juist. Het Openbaar Ministerie in Jeruzalem heeft bij de Israëlische rechtbank een levenslange gevangenisstraffen geëist tegen de twee tieners.