Iran laat opgepakte Amerikaanse militairen vrij

De matrozen zouden Iraanse wateren in gevaren zijn door een kapot navigatiesysteem.

Archiefbeeld van het type bootjes dat Iran in beslag heeft genomen.
Archiefbeeld van het type bootjes dat Iran in beslag heeft genomen. Foto Hamad Mohammed / Reuters

De Iraanse autoriteiten hebben de tien Amerikaanse militairen na verhoor vrijgelaten. Dat heeft de Revolutionaire Garde bekendgemaakt op de staatstelevisie, meldt persbureau Reuters. De matrozen waren dinsdag opgepakt in de Perzische Golf. De twee scheepjes waarop ze zaten werden in beslag genomen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei in een persbericht vrijwel meteen dat de militairen hun reis van Koeweit naar Bahrein mochten vervolgen, maar dit werd in eerste instantie door Iran ontkend. “Wat anderen beweren over de onmiddellijke vrijlating van de matrozen is hun speculatie, en ik ga dat niet bevestigen of ontkennen”, liet een woordvoerder van de Garde weten aan het Iraanse persbureau Tasnim. Hij voegde er aan toe dat eerst goed onderzocht moest worden of de Amerikanen bezig waren met een inlichtingenmissie.

Na verhoren en nader onderzoek zou zijn gebleken dat de twee schepen per ongeluk Iraanse wateren in waren gevaren door een kapot navigatiesysteem. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn de negen mannen en een vrouw tijdens hun gevangenschap goed behandeld.

De hoogste commandant van de Iraanse krijgsmacht, Hassan Firouzabadi, zei dat de arrestatie een waarschuwing is voor de Verenigde Staten om geen nieuwe sancties op te leggen aan Iran:

“Laat dit incident in de Perzische Golf - vast niet de laatste fout van de Amerikaanse troepen in de regio - een les zijn voor de onruststokers in het Amerikaanse Congres.”