Iran laat bemanning twee Amerikaanse boten vrij

Een dag na hun aanhouding in de Golf heeft Iran woensdag tien opvarenden van twee Amerikaanse marineboten vrijgelaten. Dit heeft de Revolutionaire Garde gezegd in een verklaring voor de Iraanse televisie. De Amerikanen waren gearresteerd, nadat ze dinsdag in de Iraanse territoriale wateren terecht waren gekomen.

De Amerikanen, negen mannen en een vrouw, werden vastgehouden en ondervraagd op een Iraanse marinebasis op het eiland Farsi in de Golf. Uit Iraans onderzoek zou zijn gebleken dat de Amerikaanse patrouilleboten in Iraanse wateren waren beland door een kapot navigatiesysteem op ten minste een van de marinevaartuigen. Meteen daarna kwam er diplomatiek overleg op gang over hun vrijlating. Volgens het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde verontschuldigden de VS zich voor het incident. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dit excuus tot dusverre niet bevestigd. Wel zei een woordvoerder dat het gevangen tiental goed is behandeld. Veel wijst erop dat Iran en de VS de zaak zo snel mogelijk wilden afhandelen om de toenadering, via het nucleaire akkoord, met Iran niet in gevaar te brengen. Iran verwacht aanzienlijk economisch voordeel van dat akkoord. (NRC)