In Madaya is zelfs borstvoeding opgedroogd

Hulpverleners die voedsel brachten, schrokken van de situatie in de belegerde plaats. „Dit zou in deze tijd niet meer moeten bestaan.”

Inwoners van Madaya wachten tot ze weg kunnen uit de belegerde plaats.
Inwoners van Madaya wachten tot ze weg kunnen uit de belegerde plaats. Foto AP

Vooraf betwijfelden sommigen of de toestand van de bewoners in de al maanden belegerde Syrische stad Madaya, dicht bij de Libanese grens, wel zo kritiek was als enkele foto’s van broodmagere volwassenen en kinderen suggereerden. Maar toen hulpverleners maandag arriveerden met hulpgoederen en medicijnen konden ze al heel snel vaststellen dat de toestand in de door het Syrische leger belegerde plaats wel degelijk hoogst precair is.

„Wat we in Madaya hebben gezien, zou in deze tijd niet meer moeten bestaan”, zei Sajjad Malik, vertegenwoordiger van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag tegen het persbureau AFP. Hij zei kinderen te hebben gezien die zich in leven hielden met gras en water met kruiden. De toestand is zo ernstig dat die „niet is te vergelijken” met plaatsen elders in Syrië, aldus Malik.

Tientallen mensen in het 42.000 zielen tellende stadje zijn de afgelopen weken bezweken aan de honger, afgelopen zondag nog vijf, en velen hebben dringend hulp nodig.

Ook de Noorse Elizabeth Hoff van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was verbijsterd. „Op het marktplein kwamen ze bijeen. Je kon zien dat velen ondervoed waren en honger leden. Ze waren vel over been, vermoeid en totaal uitgeput. Niemand had een glimlach op zijn gezicht. Het is niet wat je normaal ziet wanneer je met een konvooi arriveert. De kinderen met wie ik sprak, zeiden dat ze geen kracht meer hadden om te spelen”, zei ze tegen het persbureau Reuters.

„Het is werkelijk hartverscheurend de toestand van de mensen te zien”, beaamde Pawel Krzysiek, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis tegenover AP. Hij vertelde dat een klein meisje hem als eerste vroeg naar voedsel en medicijnen. „Sommige mensen glimlachen en wuiven naar ons maar velen zijn gewoon te zwak, met een heel sombere uitdrukking, te afgemat.” Mohammed Yousef, een lokale arts, zei tegen Reuters dat de afgelopen twee maanden 67 mensen zijn omgekomen van de honger en door gebrek aan medicijnen.

Veel jonge moeders, hoorde WHO-vertegenwoordiger Hoff in Madaya van een lokale collega, hebben geen melk meer om borstvoeding aan hun baby’s te geven: de melk in hun borsten is opgedroogd.

De hulpverleners hopen zo’n 300 tot 400 mensen uit Madaya te evacueren naar de hoofdstad Damascus voor verdere behandeling, maar hierover wordt nog onderhandeld met de Syrische autoriteiten. Hoff bepleitte ook van deur tot deur te gaan omdat veel bewoners te zwak zijn om op eigen kracht naar buiten te komen.