Hoe de muziek van een ruim veertig jaar vermiste vrouw nu scoort

In een longread beschrijft Priceonomics het bizarre verhaal van zangeres Connie Converse.

Nooit bracht ze een album uit. Nooit tekende ze bij een platenlabel. Sterker nog: in 1974 stapte zangeres Connie Converse in een Volkswagenbusje om voor altijd te verdwijnen. Tot op de dag van vandaag is niet bekend ze nog leeft, of wat er van haar geworden is. Maar inmiddels is haar muziek een hit op YouTube en Spotify.

De website Priceonomics tekende het verhaal van Converse op in een longread. Haar muziek, die volgens de website in de jaren vijftig werd opgenomen, werd bij toeval weer ontdekt. Nu groeit haar fanschare.

Elizabeth Converse, bijnaam Connie, werd in 1924 geboren in New Hampshire. Ze probeerde het in de jaren ’50 in New York te maken als artiest. Mede door haar introverte persoonlijkheid, zelf-promotie was niet echt haar ding, verliep dat stroef. Ook was haar folk-genre destijds nog niet echt mainstream. Nu wordt ze geprezen als de eerste Amerikaanse singer-songwriter.

Begin jaren zestig legde Converse verslagen haar gitaar opzij om in Michigan dichter bij familie te gaan wonen. Ze kreeg een goede baan, maar langzaam ook last van depressies. In 1974 zag haar familie haar voor het laatst. Als ze nog leeft, zou Converse nu 91 jaar zijn.

Depressies

Producent Dan Dzula suitte in 2004 bij toeval op opnames van Converse. Haar stem raakte hem; hij wilde meer over haar weten. Alleen wist niemand waar ze was. Jaren na het horen van een opname van haar, begon Dzula een serieuze zoektocht. Zo leerde hij over haar geschiedenis. Met een collega in de muziekindustrie verzamelde hij opnames om een album te maken.

Sindsdien groeit de fanschare van Converse. Haar muziek is duizenden keren afgespeeld op YouTube en Spotify. Daarnaast coveren steeds meer mensen haar muziek en waren er zelfs tribuutconcerten.