Gladiatorengevecht begint weer: Robot Wars is terug

Na een stilte van dertien jaar maakt de serie waarin mensen zelfgeknutselde robots met elkaar in een apocalyptische arena laten vechten, een doorstart.

Teams van scholen, universiteiten en ingenieursbureaus gingen in een arena met elkaar de strijd aan.
Teams van scholen, universiteiten en ingenieursbureaus gingen in een arena met elkaar de strijd aan. Screenshot YouTube / Spongebot64

Roboteers, stand by: de BBC heeft een nieuw seizoen van de tv-serie Robot Wars aangekondigd. Na een stilte van dertien jaar maakt de serie waarin mensen zelfgeknutselde robots met elkaar in een apocalyptische arena laten vechten, een comeback.

“Hakken of gehakt worden”, schreef NRC ooit over de gladiatorshow Robot Wars. Teams van scholen, universiteiten en ingenieursbureaus gingen in een arena met elkaar de strijd aan met de radiografische bestuurde machines van maximaal zo’n meter groot. Ookk daarbuiten hadden sommige teams succes; Brum de auto, met knipogende koplampen en pratende bumper, werd ontworpen en gebouwd door deelnemers van Robot Wars.

BBC Two zond Robot Wars uit en thuis op de bank keek jong en oud hoe de ene machine de andere met een cirkelzaag bewerkte. Of hoe een robot uitgerust met een bijl gehakt maakte van zijn tegenstander.

En waren de teams zo aan elkaar gewaagd dat er geen einde aan leek te komen? Geen probleem, dan kwam één van de vier huisrobots - met namen als Dead Metal of Sir Killalot - wel even een handje helpen. De populairste was Matilda, ook wel ‘Tildy’ genoemd, met haar 27 kilo wegende gekartelde vliegwiel. Iedereen die zat te kijken wist dan al dat de aftiteling snel zou volgen: Matilde verslond bijna iedere tegenstander.

Nog spectaculairder

Na zeven seizoenen stopte de BBC Two met Robot Wars. De gevechten gingen wel door als onderdeel van andere liveshows, maar nu is de tv-serie weer terug daar waar het allemaal begon. Er komen zes shows van ieder een uur en volgens de BBC kunnen kijkers door grote technologische stappen die de afgelopen jaren gemaakt zijn, nog meer verwachten.