FIFA ontslaat secretaris-generaal Jérôme Valcke

Valcke wordt verdacht van sjoemelen met ticketprijzen en het betalen van smeergeld.

Foto Sebastien Bozon / AFP

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zijn secretaris-generaal, de Fransman Jérôme Valcke, weggestuurd. Dat maakte de bond woensdag bekend in een verklaring. Op 17 september vorig jaar werd Valcke al op non-actief gezet. Valcke wordt verdacht van sjoemelen met ticketprijzen en het betalen van smeergeld. Valcke gold bijna tien jaar lang als de rechterhand van Sepp Blater, de voormalige voorzitter van FIFA.

Valcke wordt ervan beschuldigd dat hij tickets voor het WK van 2014 voor veel meer dan de vastgestelde waarde heeft verkocht. Hij zou gratis kaarten beschikbaar hebben gesteld aan een medewerker van een sportmarketingbedrijf waar FIFA mee samenwerkte, die de tickets vervolgens voor veel geld doorverkocht. De duurste tickets werden in april 2013 voor 1.300 dollar (1.000 euro) verkocht, terwijl de officiële prijs 230 dollar (180 euro) was.

Ook zou hij tien miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan Jack Warner, de voorzitter van de voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Warner zou het geld hebben gekregen in ruil voor steun voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Schorsing van negen jaar

Op 7 januari begon een arbitrageprocedure tegen Valcke, die was begonnen door de ethische commissie van FIFA. Twee dagen later besloot de bond om Valcke te ontslaan. Valcke was sinds 2007 de nummer twee in de FIFA-top. De taken van de secretaris-generaal worden al sinds september uitgevoerd door Markus Kattner, het financiële hoofd van de voetbalbond.

De ethische commissie heeft eerder een schorsing van negen jaar voorgesteld voor Valcke. De commissie wil ook dat hij een boete van ruim 90.000 euro betaalt. Hierover moet nog een uitspraak worden gedaan.

Dinsdag kondigde FIFA aan in beroep te gaan tegen de straffen voor de geschorste topmannen Blatter en Platini, omdat de bond de schorsing van acht jaar te weinig vindt.