Europees Hof keurt online controle werknemers goed

De uitspraak heeft waarschijnlijk geen invloed op de Nederlandse wetgeving.

App-iconen van WhatsApp, Facebook en Telegram Messenger op een mobiele telefoon.
App-iconen van WhatsApp, Facebook en Telegram Messenger op een mobiele telefoon. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft bepaald dat bedrijven het online-communicatieverkeer van hun werknemers in de gaten mogen houden. De uitspraak werd gedaan in een zaak tussen een Roemeense werknemer en zijn overheid. Bodan Mihai Barbulescu werd in 2007 ontslagen, omdat hij met zijn zakelijke Yahoo-account privéberichten verstuurde.

Barbulescu vond dat hij in zijn eigen land niet de kans kreeg te bewijzen dat zijn werkgever zijn privacy had geschonden, waarna hij naar het EHRM stapte. Die mag alleen overheden aanspreken en heeft bepaald dat de Roemeense overheid de man voldoende ruimte heeft gegeven om zijn gelijk te halen. Volgens het Hof “is het niet onredelijk dat een werkgever wil nagaan of werknemers hun professionele taken volbrengen onder werktijd” en is Barbulescu’s privacy gewaarborgd, omdat de transcripten van zijn berichten als bewijs dienden en namen van contactpersonen anoniem waren gemaakt.

In Nederland

“De uitspraak van het EHRM zal waarschijnlijk niks veranderen aan de Nederlandse wetgeving rondom privacy”, vertelt privacy-advocaat Ot van Daalen. Zo zal het versturen van privéberichten onder werktijd niet snel als legitieme reden gezien worden om iemand te ontslaan in Nederland. Als een werkgever een redelijke verdenking heeft van bijvoorbeeld fraude of diefstal, mag een werknemer nu ook al onder de loep genomen worden, beschrijft de Autoriteit Persoonsgegevens.