Cultuur

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Lidl verkoopt nog steeds plofkippen

Supermarktketen Lidl had beloofd vanaf 1 januari ‘plofkipvrij’ te zijn, maar blijkt nog steeds kip te verkopen van het plofkipras. Met kunstgrepen zorgt Lidl er alleen maar voor dat de kippen iets minder snel vetgemest worden, meldt het AD.

Niels Dorland van de Dierenbescherming reageert geschokt:

“Dit druist in tegen alle afspraken om over te stappen op diervriendelijkere kip. Door kippen van dit ras wat langzamer te laten groeien, vergroot je alleen het risico dat ze honger lijden.”

Ook Wakker Dier is woedend en trekt een radiospot terug waarin de actiegroep Lidl, Albert Heijn en Jumbo feliciteert dat ze plofdiervrij zijn. Jumbo en AH zijn wel overgestapt naar een kippenras dat langzamer groeit.

Het ras dat Lidl verkoopt staat bekend als plofkip, omdat ze meer dan 60 gram per dag groeien en grote filets leveren. Volgens Lidl groeien de kippen maximaal 50 gram per dag, maar de supermarktketen zegt onderzoek te laten doen door de Wageningen Universiteit en over te stappen op een ander ras als dat nodig blijkt.

Airbnb verwijdert advertenties te vaak verhuurde Amsterdamse huizen

Huizenverhuursite Airbnb heeft eind december 170 advertenties voor huizen in Amsterdam verwijderd, omdat ze zich niet aan de regels houden. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt tegen de Volkskrant dat het gaat om appartementen die “in de ogen van Airbnb overduidelijk fungeren als illegaal hotel“.

De verhuurders waren begin december al gewaarschuwd in een mail dat de advertenties verwijderd zouden worden, omdat ze niet de ‘authentieke reiservaring’ bieden die reizigers zoeken. Volgens de regels mogen Amsterdamse huizen maximaal zestig dagen per jaar verhuurd worden aan maximaal vier toeristen tegelijkertijd. Maar veel huisjesmelkers kopen appartementen op en verhuren ze permanent aan toeristen.

Airbnb deed daar tot ergernis van de gemeente weinig aan tot nu toe, maar in een overeenkomst met de gemeente die halverwege december is verlengd is afgesproken dat Airbnb gaat helpen met de aanpak van illegale verhuur. Niet iedereen is even blij met de schoonmaakactie. Zo klagen een aantal verhuurders die er goed aan verdienen dat ze zonder enige uitleg zomaar van het platform gesmeten zijn.

App om je vliegtuigstoel tegen betaling te ruilen

Met de nieuwe app van Seateroo kan je geld verdienen met je vliegtuigstoel. Als het je niet veel uitmaakt waar je zit kan je je stoel verkopen aan een andere passagier, meldt RTL Z. Bijvoorbeeld als je een gewild plekje aan het raam of op de eerste rij hebt.

Er moet minimaal vijf dollar betaald worden voor de ruil en vijftien procent van de uiteindelijke verkoopprijs gaat naar Seateroo. Je kan in de app je vluchtnummer en je stoelnummer aangeven en daarbij melden dat je best wil ruilen. En andersom kan je ook aangeven dat je juist graag aan het gangpad of raam wil zitten en iemand zoekt die wil ruilen.

Seateroo werkt niet samen met vliegtuigmaatschappijen en het is bij RTL Z dan ook niet bekend of die het ruilsysteem steunen. Voorlopig kunnen alleen mensen met een Amerikaanse creditcard gebruik maken van de app.