Deze films worden vandaag gerecenseerd in onze filmbijlage

Met recensies van ‘The Danish Girl’, ‘Race naar de Maan’ en ‘Daddy’s home’. Verder ook een interview met regisseur Tom Hooper.

 1. The Danish Girl: Kostuumdrama

  danish

  The Danish Girl is kortom een film geworden over twee mensen die met behulp van hun liefde samen iets overwinnen, zoals in elke doodgewone doorsnee Hollywoodfilm.

 2. El botón de nácar: Documentaire

  boton

  Zonder voorkennis lijkt deze film lang een geosofische verhandeling die als de ‘historiografie van de aardrijkskunde’ in verbluffende natuurbeelden filosofeert over de samenhang van alles met alles.

 3. Race naar de maan/ Capture the Flag: Animatie

  race

  Onder het avonturenverhaal Race naar de maan zit een laag over een astronautenfamilie waarvan de grootvader zich weer moet verzoenen met zijn door hem verstoten zoon. Het eindresultaat: is plezierig en ontroerend vermaak voor het hele gezin - precies het warme (familie)gevoel opleverend waar de film om draait.

 4. Criminal Activities: Thriller

  travolta

  Criminal Activities is niet alleen hoogst onorigineel maar breekt ook nog eens met een van de basiswetten voor een geslaagde genrefilm: dat personages eerst je sympathie moeten verdienen voordat je met ze gaat meeleven. Geven om een stelletje eikels, zoals hier, is bijzonder lastig.

  ●●●●●

  Regie: Jackie Earle Haley. Met: Michael Pitt, Dan Stevens, John Travolta, Edi Gathegi. In: 7 bioscopen

 5. Sketches of Siberia: Documentaire

  siberia

  Van Lieshout, de regisseur van Sketches of Siberia, is de kroniekschrijver van vergeten plekken. Net als een reis geen gematigde stroom is, is zijn film episodisch, met hoofdstukken en intermezzo’s die soms gekunsteld aandoen. Toch zijn de momenten waarin de film niet de leegte, maar de handeling opzoekt het sterkst.

 6. Daddy’s Home: Komedie

  dada

  Daddy’s Home is meestal erg leuk, soms wat flauw maar stemt tussen de grappen en grollen door ook altijd tot nadenken. Want wat is mannelijkheid eigenlijk? En wanneer is iemand een goede vader? Maakt het daarbij uit of er een bloedband is?

  ●●●●●

  Regie: Sean Anders. Met: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, Thomas Haden Church. In: 72 bioscopen

 7. Filmoeuvre: Kees Hin

  hin

  Eye en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) schenken aandacht aan het oeuvre van filmmaker Kees Hin.

 8. Interviews

 9. Regisseur Tom Hooper: Regisseur

  tomhooper

  Hoe maak je het leven van Einar Wegener (later Lili Elbe), een van de eersten die geslachtsveranderende operaties onderging, toegankelijk voor een breed publiek?

 10. Oliver Hirschbiegel: Interview

  Na ‘Der Untergang’ maakte de regisseur opnieuw een film over het Derde Rijk.

 11. Adil El Arbi (27) en Bilall Fallah (30): Interview

  Het verhaal van Black is niet nieuw: verliefde pubers die door hun omgeving, ditmaal hun respectievelijke bendes, worden verhinderd samen te zijn. Maar regisseurs Adil El Arbi (27) en Bilall Fallah (30) verplaatsten hun Romeo & Julia naar de Brusselse buitenwijken en kruidden de liefdeshistorie met groepsverkrachtingen, drugs en (seksueel) geweld.

 12. Black: Gangsterfilm

  black

  Voor inzicht in de desillusie bij de Brusselse jeugd – want dat daar gefrustreerde jongeren wonen, weet de hele wereld nu - moet je niet bij Black zijn. Het script, gebaseerd op een puberroman, mist allround personages en originele plotwendingen.

 13. Elser: Historisch drama

  elser

  De film gaat niet zozeer over een aanslag op Adolf Hitler in 1939, maar over het verhoor nadien. Via lange flashbacks zien we de stille radicalisering van ‘lone wolf’ Georg Elser.

  ●●●●●

  Regie: Oliver Hirschbiegel. Met: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaussner. In: 19 bioscopen

 14. Rubriek

 15. Inside Hollywood: Rubriek

  In de jaren tachtig steunden vakbond FNV en het IKV het Poolse Solidarnosc in zijn strijd tegen het communisme. Historica Christie Miedema laat zien hoe bijzonder die steun van links in die dagen was.