‘Homo’s ernstig lastiggevallen in Heumensoord’

De belangenorganisatie noemt voorbeelden van bedden die worden besmeurd met etensresten en uitwerpselen.

Een asielzoeker loopt door een tent in de tijdelijke noodopvanglocatie.
Een asielzoeker loopt door een tent in de tijdelijke noodopvanglocatie. Jerry Lampen/ ANP

Homoseksuele vluchtelingen in het asielkamp Heumensoord in Gelderland worden gepest en bedreigd. Dat meldt iemand van het COC aan De Gelderlander.

Van de twaalf asielzoekers in het kamp die bij de belangenvereniging bekend zijn, worden er volgens de krant tien lastiggevallen. Het gaat in sommige gevallen om ernstige pesterijen. Er worden voorbeelden genoemd van bedden die worden besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Ook zouden kleren in brand worden gestoken of gestolen.

Volgens Willy Last, initiator van een maatjesproject van het COC, durft een aantal van de gepeste asielzoekers alleen in de buurt van bewakers of een Rode Kruistent te slapen. Een enkeling zou zelfs een week een bos in zijn gevlucht, hij is inmiddels overgeplaatst. Een ander zou zijn opgevangen door een Nijmegenaar.

Heumensoord is de grootste opvanglocatie van Nederland, in een natuurgebied net buiten Nijmegen. Er zijn enkele duizenden asielzoekers ondergebracht in het tentenkamp.

Safehouses

De gemeente Amsterdam zoekt de oplossing voor kwetsbare groepen asielzoekers of statushouders in zogenoemde safehouses. Zo is er een veilig heenkomen ingericht in het Amsterdamse Westerpark, voor alleenstaande vrouwen en LHBT-vluchtelingen.

Wethouder Bert Frings van de gemeente Nijmegen zegt echter tegen De Gelderlander dat hij niet met safehouses wil werken. “Als je het slachtoffer weghaalt, beloon je de pester”, zegt hij. Frings zet voorlopig in op het aanpakken van pesten.

Eerder al de noodklok

In oktober luidde het COC  de noodklok over de veiligheid van LHBT’ers in asielzoekerscentra. Bij de organisatie hadden zich toen in twee weken tijd tien bedreigde, homoseksuele asielzoekers gemeld.