Chileen Aravena krijgt Pritzker Architectuurprijs

De architect wordt met name geprezen voor het realiseren van goedkope sociale woningen.

Alejandro Aravena krijgt dit jaar de Pritzker Architectuurprijs.
Alejandro Aravena krijgt dit jaar de Pritzker Architectuurprijs. Foto Cristobal Palma/AP

De Chileense architect Alejandro Aravena krijgt dit jaar de Pritzker Architectuurprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten. Dat is woensdag bekendgemaakt door voorzitter Tom Pritzker van de Hyatt Foundation, de financier van de prijs.

De 48-jarige Aravena ontwierp met zijn bedrijf Elemental verscheidene gebouwen in de Chileense hoofdstad waaronder de Siamese Towers en het UC Innovation Center. De architect staat bekend om het realiseren van betaalbare sociale woningen en het heropbouwen van steden die zijn getroffen door natuurrampen.

De architect wordt gelauwerd vanwege zijn vermogen om in ontwerpen rekening te houden met problemen als armoede en vervuiling. In een toelichting stelt Tom Pritzker:

“Alejandro Aravena weet belangrijke uitdagingen uit de 21e eeuw aan te pakken. Zijn gebouwen vormen een economische kans voor de minder gefortuneerden, geven de effecten van natuurrampen een plaats, reduceren energieverbruik en zorgen voor een aangename openbare ruimte. Hij is innovatief en inspirerend (…) en weet met zijn architectuur mensenlevens te verbeteren.”

Sociale woningbouw

Een van de belangrijkste projecten waaraan Aravena werkte, is het in 2004 herbouwen van de huizen van honderd gezinnen die zich illegaal gevestigd hadden in het centrum van de Chileense stad Iquique. Terwijl zij naar de buitenwijken dreigden te worden verbannen, kwam Aravena met een oplossing: bouw de fundamenten van een huis en laat de mensen hun woning zelf afmaken. Dat idee is inmiddels ook in Mexico uitgerold.

De uitreiking van de Pritzker Architectuurprijs vindt plaats op 4 april op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Aravena is dit jaar tevens curator van de 57ste Biënnale van Venetië.