Je voelt het in LA: de Oscar-campagne draait op volle toeren

Onze man in Hollywood ziet deze week Michael Keaton ijverig voor de film ‘Spotlight’ lobbyen.

Foto AP

Michael Keaton mompelt meestal. Op dit moment iets van „nee, serieus, je kunt in Hollywood nergens op rekenen”. Dan dat spottende lachje: „Hè hè hè.”

Het is lawaaiig in de gang naar de keuken van restaurant Bouchon in Beverly Hills, waar Keaton audiëntie houdt met een glas in de hand. Iedereen wil de Golden Globe-winnaar van vorig jaar – hij was Birdman – even aanraken. Maar niemand verstaat hem, behalve als Keaton opeens baldadig roept: „Stem op Spotlight!”

Spotlight (28 januari in de bioscoop) is een ‘kleine’ film met grote ambities. Je voelt het dezer dagen in Los Angeles: de campagne om ‘Golden Globe-winnaar’ of nog liever ‘Oscar-sensatie’ op de posters te kunnen zetten, draait op volle toeren. Journalisten die voor de Globes stemmen, zijn uitgenodigd in Bouchon, filmmakers die voor de Oscars stemmen ook.

Als Sean Penn en Sharon Stone binnenkomen, stijgt de temperatuur in het hippe Franse restaurant tot het kookpunt. Er volgt een selfie-walhalla: in escalerende staat van dronkenschap poseert Taylor Schilling van Orange is the New Black zonder mokken voor foto’s. Haar mening over Spotlight? „Oh, uh, so great.” Dan wendt ze zich tot acteur James Woods, die op de trap een meute jongedames vermaakt met sterke verhalen.

In het waargebeurde Spotlight neemt een groepje onderzoeksjournalisten de machtige katholieke kerk in Boston onder vuur vanwege kindermisbruik door priesters. Budget: 20 miljoen dollar. Opbrengst: 28 miljoen. Dat kan beter, menen de makers. De ensemblefilm met Keaton, Mark Ruffalo, Liev Schreiber en Rachel McAdams is immers goed ontvangen.

Dat zo’n charmeoffensief niet altijd werkt, blijkt zondag. Ondanks drie Golden Globe-nominaties wint Spotlight niet één prijs. In de wandelgangen klinkt grimmige teleurstelling. Zijn de katholieken in Hollywood te slap, te loyaal aan de kerk, om op deze aanklacht tegen Rome te stemmen? Na het gala is Michael Keaton nergens te bekennen. Aan het uitrusten voor de Oscarlobby wellicht.