Arib verkozen tot voorzitter Tweede Kamer

De PvdA-politica volgt de onlangs opgestapte Anouchka van Miltenburg op.

Khadija Arib is woensdag verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.
Khadija Arib is woensdag verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Khadija Arib is woensdag verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De PvdA-politica volgt Anouchka van Miltenburg op die vorige maand opstapte nadat ophef was ontstaan na kritiek van de commissie Oosting op haar functioneren.

Twitter avatar 2eKamertweets Tweede Kamer 4de stemronde, 134 geldige stemmen, 51 Elias en 83 Arib. De nieuwe #Kamervoorzitter is Khadija Arib

Arib versloeg VVD’er Ton Elias na vier stemrondes. Ze kreeg in de laatste ronde 83 stemmen, terwijl 51 Kamerleden kozen voor Elias. Slechts 134 van de 149 aanwezige Kamerleden brachten in de beslissende ronde een geldige stem uit. Arib behaalde daarom een ruime meerderheid.

Twitter avatar fransweisglas frans weisglas Geweldig goed @khadijaArib is mijn voorzittersachterkleindochter. Ben echt blij. Gefeliciteerd !!

Eerder al waren Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma (PVV) na de derde ronde afgevallen omdat ze niet tot de twee kandidaten met de meeste stemmen behoorden. Arib was toen al bij 60 Kamerleden favoriet.

Opvallend waren de twee stemmen die PvdA-politica Roos Vermeij in de eerste tweede rondes kreeg. Zij had zich in tegenstelling tot de andere vier niet officieel kandidaat gesteld.

“Een beetje ontroerd”

Na haar verkiezing stelde Arib “een beetje ontroerd” te zijn door het vertrouwen dat de Kamerleden in haar stellen. De politica wil “een Kamervoorzitter voor iedereen” worden, het parlement “de ruimte geven” en “ingrijpen waar het nodig is”. Ze bedankte ook haar tegenkandidaten:

“Het vraagt heel veel moed om je nek uit te steken en je te kandideren. Het brengt heel veel met zich mee, ook aan publiciteit, ook negatieve.”

Niet onomstreden

Het voorzitterschap van Arib is niet onomstreden. De PVV van Geert Wilders heeft de in Marokko geboren Arib bij voorbaat luidruchtig afgeserveerd voor de functie. Kamerleden van andere partijen klaagden eerder - anoniem - in NRC Handelsblad over haar Marokkaanse accent.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Wat een NEPPARLEMENT! De beste kandidaat - Martin Bosma - wordt het niet en we eindigen met een Marokkaanse Kamervoorzitter. #nepparlement

Redacteuren Thijs Niemantsverdriet en Emilie van Outeren schreven daarover:

“Ook haar persoonlijkheid is niet onomstreden. Aan Arib kleeft het imago van ruziemaker. Toen PvdA-Kamerleden haar anderhalf jaar geleden kozen op de belangrijke post van fractiesecretaris, lekte via de Volkskrant een interne brief uit. Daarin stond een negatief stemadvies van fractiemedewerkers voor Arib: ze zou niet goed met personeel kunnen omgaan. Ook bij andere partijen is ze niet echt populair.”

Politieke overlever

Khadija Arib (55) geldt aan het Binnenhof als een politieke overlever. Soms vriendelijk, soms hard, vaak onvoorspelbaar. Samen met Wilders, Harry van Bommel (SP) en Kees van der Staaij (SGP) is zij het enige Tweede Kamerlid dat al sinds 1998 in het parlement zit. Een aantal keren leek haar politieke carrière ten einde, maar telkens wist ze terug te keren in de Kamer. In de loop der jaren voerde ze het woord over zaken als medische ethiek en asielbeleid.

Arib was de afgelopen jaren al vervangend kamervoorzitter en vervulde die functie na het opstappen van Van Miltenburg op interimbasis. Dat deed ze niet onaardig, stellen Niemantsverdriet en Van Outeren.

“In de week voor Kerst verving PvdA’er Khadija Arib al de opgestapte Van Miltenburg (VVD). En dus mocht ze op de laatste vergaderdag van 2015 haar collega’s toespreken. Dat deed ze als een echte preses: enerzijds lof (er wordt hard gewerkt, bravo!), anderzijds een standje (jullie moeten niet meer zoveel op je mobiele telefoon turen!).”

Uitdagingen voor Arib

De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer staat voor de belangrijke taak het gezag van het ambt te herstellen. Voorganger Van Miltenburg liet weleens debatten ontsporen, terwijl de voorzitter van onbesproken gedrag moet zijn.

Daarnaast moet het onderlinge vertrouwen in het Presidium weer worden hersteld en moet de reorganisatie van het ambtenarenbestand van de Tweede Kamer in goede banen worden geleid. Ook moet Arib vele ontvangsten houden in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.