Ander gas? Dan moeten cv-ketel en fornuis worden aangepast

Nederlanders hebben 14,4 miljoen gastoestellen in huis. Nieuwe moeten in 2017 ook op importgas kunnen werken.

Een gasfornuis of nieuwe cv-ketel nodig? Zorg dat het apparaat ook geschikt is voor niet-Gronings, hoogcalorisch gas. Vanaf 1 januari 2017 worden alleen nog gastoestellen verkocht die zowel laagcalorisch als hoogcalorisch gas aankunnen.

Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over zijn laatste gasbesluit. Hij spreekt van „een complexe en dure operatie” waarvan de kosten volgens onderzoek oplopen tot 9 miljard euro. Afgelopen jaar hadden Nederlandse huishoudens samen zo’n 14,4 miljoen gastoestellen in gebruik.

De minister sorteert hiermee voor op een eventuele omschakeling van een laagcalorisch gasnet naar hoogcalorisch gasnet. Hij moet het gebruik van Gronings gas terugdringen omdat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt. In Duitsland, België en Frankrijk worden al toestellen verkocht die geschikt zijn voor beide soorten gas.

Dat is hier niet het geval. Alle cv-ketels en fornuizen in Nederlandse huishoudens zijn uitsluitend ontworpen voor het gebruik van Gronings, laagcalorisch gas en niet geschikt voor hoogcalorisch importgas.

Gastoestellenfabrikanten hebben Kamp laten weten dat de meerkosten voor de nieuwe eis „verwaarloosbaar” zijn.

Als wordt besloten dat in Nederland alleen nog hoogcalorisch gas kan worden gebruikt, moet bij elke gasgebruiker een installateur aan huis komen. Ombouw vereist ook aanpassingen aan de infrastructuur.

Of de overstap naar een hoogcalorisch gasnet ook wordt gemaakt is nog onzeker, schrijft Kamp. Verwacht wordt dat de vraag naar gas daalt. In de resterende vraag kan ook worden voorzien door hoogcalorisch gas met stikstof te bewerken tot laagcalorisch gas. Daarvoor wordt in Zuidbroek een nieuwe fabriek gebouwd.