Aegon wint flink op de beurs na dividendbelofte

De verzekeraar maakte verder bekend de komende jaren 200 miljoen euro te willen snijden in de kosten.

Foto: ANP/Koen Suyk

Op de beurs wordt verheugd gereageerd op een bericht van verzekeraar Aegon dat er meer kapitaal naar de aandeelhouders gaat. Het aandeel van de internationaal actieve verzekeraar opende zo’n 10 procent in de plus.

Aegon meldde voorbeurs dat het van plan is de winstgevendheid te verhogen en meer kapitaal uit te keren. Het bedrijf verhoogt het slotdividend van 2015 met 13 cent en begint per direct met een aandeelopkoopprogramma van 400 miljoen euro.

De verzekeraar maakte verder bekend de komende jaren 200 miljoen euro te willen snijden in de kosten, om de winstgevendheid te verhogen. Uit een toelichting tijdens een beleggersdag blijkt dat 50 miljoen euro daarvan uit Nederland moet komen. De resterende 150 miljoen euro aan besparingen moeten worden behaald door de activiteiten in de Verenigde Staten onder te brengen in één organisatie. Of en hoeveel banen dat kost, is niet duidelijk. Voor een deel van de Britse activiteiten worden tot slot “meerdere opties onderzocht”, zoals waarschijnlijk verkoop.

Solvency II

Het aandeel van Aegon kelderde vorig jaar, nadat er onzekerheid was ontstaan over de nieuwe boekhoudregels Solvency II. Aegon maakte destijds bekend waarschijnlijk uit te komen op een solvabiliteitsratio van tussen de 140 en 170 procent. Aegon meldt nu waarschijnlijk bovenin die bandbreedte uit te komen, op ongeveer 160 procent. NRC-redacteur Chris Hensen:

“Beleggers lijken nu positief te reageren omdat na de onzekerheid over de kapitaalpositie een tijdje geleden het erop lijkt dat ze niet hoeven te vrezen voor lagere dividenduitkeringen of anderszins pijnlijke maatregelen. Maar beleggers zijn wel wispelturig. Die solvabiliteit van 160 procent zit gewoon in de bandbreedte die Aegon vorige keer aangaf. Dat was toen problematisch, maar nu ineens niet meer.”