Acteertalent op en uit de straten van Molenbeek

Mavela (Martha Canga Antonio), een 15-jarig zwart meisje uit de Brusselse Matongéwijk, ergert zich aan de vergeefse integratiepogingen van haar moeder. Haar diploma wordt in België toch niet erkend. Zelf ziet Mavela meer toekomst bij de straatbende van haar neef. De Marokkaanse Belg Marwan (Aboubakr Bensaïhi) vult zijn dagen stelend met vrienden in een andere uithoek van de Belgische hoofdstad, Molenbeek. Wanneer de pubers elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht, tegen de zin van hun ‘gangs’.

Gebrek aan ambitie hebben de jonge regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah niet. In 2014 maakten ze met het budget van een korte film hun eerste langspeler. Bij deze tweede film, Black, verkondigden ze geïnspireerd te zijn door films als Do The Right Thing (Spike Lee, 1989), en de rauwe realiteit in de Brusselse buitenwijken in ‘Hollywood-stijl’ te willen tonen. Het acteerwerk van hun jonge acteurs – van wie een deel van de straten van Molenbeek werd geplukt – is opmerkelijk. Zelden voelt de chemie tussen twee tieners zo oprecht.

Voor inzicht in de desillusie bij de Brusselse jeugd moet je niet bij Black zijn. Het script, gebaseerd op een puberroman, mist allround personages en originele plotwendingen. Hollywood betekent voor het duo actie en groepsverkrachtingen op een vette beat verkiezen boven het uitbouwen van karakters. Tv-beelden over kindsoldaten waar een bendeleider naar staart, voldoen als verklaring voor psychopathisch groepsgedrag.