Zweden ontdekt nu eigen ‘Keulen’

Tijdens een zomerfestival in Zweden blijken afgelopen jaar veel meisjes te zijn aangerand. De daders zouden buitenlanders zijn. De politie hield het voorval stil.

Het festivalaffiche van We Are Sthlm, waar meisjes zouden zijn aangerand.
Het festivalaffiche van We Are Sthlm, waar meisjes zouden zijn aangerand.

Na Keulen is er nu ook Stockholm. De Zweedse politie is onder vuur komen te liggen nu duidelijk is geworden dat ze aanrandingen van meisjes en jonge vrouwen door buitenlandse mannen tijdens een jeugdfestival in Stockholm vorige zomer en tijdens de jaarwisseling heeft verzwegen.

Het nieuws over het festival werd dit weekeinde onthuld door de Zweedse krant Dagens Nyheter, dat de zaak in de nasleep van de gebeurtenissen in Keulen onderzocht. Het vijfdaagse jeugdfestival We Are Sthlm, dat voor jongeren tussen de 13 en 19 jaar is bedoeld, werd in augustus bezocht door 170.000 mensen. Er zijn twintig aangiftes van aanranding gedaan, maar volgens de politie is het aantal vergrijpen veel groter. De jongste slachtoffers zouden elf of twaalf jaar oud zijn geweest.

Zweedse media meldden maandag aanvankelijk dat de daders een grote groep jonge mannen uit Afghanistan zouden zijn, die zich in 2014 ook al vergrepen aan meisjes en vrouwen op het festival. Daarbij baseerden ze zich op een politiememo. Politiewoordvoerder Varg Gyllander kon echter later op de dag de etniciteit van de daders niet bevestigen. Wel is volgens hem een „aantal jonge mannen dat niet uit Zweden komt” bij de vergrijpen betrokken.

Anti-immigratiepartij

De politie durfde de aanrandingen niet te melden uit angst dat dit de anti-immigratiepartij Zweden-Democraten in de kaart zou spelen, zo citeerde Dagens Nyheter zondag de agent die tijdens het festival in 2014 de leiding had, Peter Ågren.

Zweden is van oudsher een tolerant land. Het vangt per hoofd van de bevolking na Hongarije de meeste asielzoekers van alle EU-landen op. Maar de laatste maanden neemt het verzet tegen de komst van zo veel buitenlanders toe. De Zweden-Democraten stijgen in de peilingen.

De Stockholmse politiewoordvoerder Gyllander ontkende maandag tegen persbureau AP dat de aanrandingen zouden zijn verzwegen vanwege de afkomst van de daders. Hij gaf toe dat de incidenten openbaar gemaakt hadden moeten worden, maar voegde daaraan toe dat de etniciteit van de daders daarbij niet zou zijn vermeld.

Een andere Zweedse krant, Expressen, onthulde maandag op basis van een intern politierapport dat er ook tijdens de jaarwisseling in Malmö jonge vrouwen zijn gemolesteerd. Een agent uit de zuidelijke stad heeft tegen de krant Sydsvenskan gezegd dat de daders vermoedelijk Afghaanse jongemannen waren, maar dat deze aanname gebaseerd is op hun uiterlijk. Er zijn nog geen aangiftes binnengekomen bij de politie.

 Dubbel slachtoffer

In Malmö is bijna een kwart van de circa 300.000 inwoners allochtoon. Juist in het zuiden van Zweden krijgen de Zweden-Democraten de meeste steun. Sinds begin dit jaar worden de treinen die in Malmö aankomen vanuit Denemarken streng gecontroleerd op de aanwezigheid van asielzoekers. Zweden wil zo voorkomen dat vluchtelingen uit een onbekend land van herkomst asiel aanvragen.

De onthullingen leidden tot zware kritiek in Zweden. De Zweedse premier Stefan Löfven zei tegen de krant Svenska Dagbladet dat de vrouwen nu „dubbel slachtoffer” zijn geworden:

„Allereerst zijn de daders niet vervolgd en vervolgens heeft de politie de incidenten verzwegen. Men mag niet om welke reden dan ook proberen iets te verbergen.”

De nationale politiechef Dan Eliasson kondigde maandag op een in allerijl belegde persconferentie een onderzoek naar de zaak aan.