Sport

Zo bespaar je geld door op de fiets naar je werk te gaan

Foto ANP

Elke dag op de fiets naar het werk. Misschien wil je van die feestdagenkilo’s af, misschien vind je het gewoon een stuk duurzamer. Maar fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, het bespaart ook geld. En wel op drie manieren:

1. Vergoedingen

Sinds vorig jaar kunnen fietsende werknemers een belastingvrije vergoeding krijgen van 19 cent per gefietste kilometer. Ook kunnen ze bij hun werkgever een rentevrije lening aanvragen om de fiets te bekostigen. Zo kunnen ze die nieuwe fiets terugverdienen. Volgens de werkkostenregeling mag de werkgever maximaal 1,2 procent van het fiscale loon belastingvrij besteden aan vergoedingen, zoals kilometers op de fiets.

Promotieclub hetnieuwefietsplan.nl wil die vergoedingen onder de aandacht brengen, omdat veel Nederlanders er niet van op de hoogte zijn:

 

2. Lage kosten

Daarnaast is fietsen een stuk goedkoper omdat je geen belasting en brandstof hoeft te betalen en er nauwelijks onderhoudskosten zijn. Je persoonlijke autokosten kun je bij de ANWB berekenen. Volgens de Consumentenbond kost het goedkoopste type auto - stadsauto’s zoals de Fiat Panda - gemiddeld 360 euro per maand. Voor middenklasse auto’s zoals de Opel Insignia betaal je gemiddeld 880 euro per maand.

Fietsen Scoort” is de grootste fietscampagne van Nederland en bestaat al bijna 25 jaar. De campagne richt zich op werknemers, maar in principe kunnen alle fietsers zich inschrijven op de website. Zo kunnen ze bijhouden:

  • Hoeveel geld ze besparen
  • Hoeveel calorieën ze verbranden
  • Hoeveel CO2-uitstoot ze voorkomen
  • Bij sponsoring: hoeveel geld bij elkaar is gefietst - werkgevers kunnen elke gefietste kilometer sponsoren voor een goed doel

De campagne is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Switch. De organisatie gaat uit van 35 cent besparing per gefietste kilometer; ze rekenen 45 cent autokosten en 10 cent fietskosten per kilometer. Onder fietskosten valt vooral het geld dat wordt besteed aan aankoop en onderhoud.

3. Minder vaak ziek

De Fietsersbond heeft op een speciale website voor fietsen naar het werk een calculator samengesteld, waarmee werkgevers kunnen berekenen hoeveel geld ze kunnen besparen door meer fietsend personeel.

Werkgevers besparen namelijk niet alleen op parkeer- en leasekosten, maar het ziekteverzuim van fietsende werknemers is ook een stuk lager dan die van niet-fietsers. Volgens een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzuimt een fietser gemiddeld 7,4 dagen per jaar. Voor niet-fietsers is dat 8,7 dagen per jaar.