‘Ziekenhuizen gaan gebukt onder papierwerk’

Volgens onderzoekers is elk ziekenhuis jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro kwijt aan kwaliteitsmetingen.

De entree van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.
De entree van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. Remko de Waal / ANP

Ziekenhuizen zijn te veel geld en tijd kwijt aan kwaliteitsmetingen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen naar aanleiding van een rapport van KPMG Plexus, in opdracht van de brancheorganisatie en het ministerie van VWS.

Volgens de onderzoekers is elk ziekenhuis jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro kwijt aan kwaliteitsmetingen. Voor alle ziekenhuizen samen zou dit neerkomen op zo’n 80 miljoen per jaar. “Dit bedrag gaat ten koste van het leveren van zorg,” schrijft de NVZ in een persbericht.

“De NVZ dringt namens haar leden al langer aan om de registratielast aanzienlijk terug te dringen, dit rapport benadrukt de noodzaak hiervan. De kwaliteitsmetingen zijn doorgeslagen naar de verkeerde kant.”

Ziekenhuizen nemen volgens de onderzoekers gemiddeld deel aan 45 kwaliteitsregistraties, 19 keurmerken en 7 patiënt-ervaringsregistraties. “Zulke registraties zijn ooit bedacht om patiëntenzorg te verbeteren. Maar daar komen de ziekenhuizen bijna niet meer aan toe door de registratielast,” schrijft de NVZ.

Het rapport van KPMG