Economie

Wordt TenCate toch nog verkocht? Deze week weten we het

Foto Eric Brinkhorst

Alweer een spannende dag voor TenCate, de fabrikant technisch textiel en kunstgras uit Almelo: vanochtend komt het bedrijf vervroegd met jaarcijfers, op aandringen van beleggersvereniging VEB. Die cijfers zijn nodig, want over twee dagen loopt het overnamebod af dat private-equityfinancier Gilde ruim een half jaar geleden deed. Het bod leidde tot flinke ruzie met de aandeelhouders, en kon tot nu toe weinig van hen overtuigen. 675 miljoen euro is veel te laag voor een bedrijf met 1 miljard euro omzet, vinden de aandeelhouders. Met de nieuwste cijfers in de hand kunnen ze beter beslissen of ze toch nog akkoord willen gaan.

Update: TenCate heeft de omzet vorig jaar zien toenemen. Dat meldt de Twentse fabrikant dinsdag in een tussentijds handelsbericht, op basis van voorlopige cijfers. Het bedrijf realiseerde bijna 1,2 miljard euro aan opbrengsten, daar waar dat vorig jaar nog ruim één miljard euro was. Daarmee kwam de autonome omzetgroei over 2015 uit op 5 procent.

Het afgelopen jaar verliep turbulent voor TenCate:

Sinds het overnamebod staat het aandeel TenCate flink hoger dan ervoor. Het is de afgelopen weken wel aan het inzakken, mogelijk een reden om toch maar te verkopen:

Wat zijn de scenario’s voor deze week?

1. Voldoende beleggers gaan akkoord, TenCate van de beurs

Als 95 procent van de beleggers instemt met het bod van 24,60 euro per aandeel is er geen probleem voor Gilde. Huidige bestuursvoorzitter Loek de Vries blijft in functie, TenCate verdwijnt van de beurs en het laatste plukje dwarse beleggers wordt ‘uitgerookt’ via een procedure bij de Ondernemingskamer. Dit is niet waarschijnlijk.

2. Te weinig aandeelhouders gaan akkoord, Gilde geeft niet op

Als het lukt tweederde van de aandelen in handen te krijgen, kan de overname doorgaan, maar dan is het nog niet klaar. Gilde wil álle aandelen hebben, dus moet er een trukendoos open om die te bemachtigen. Een optie: TenCate kan nieuwe aandelen uitgeven en die aan Gilde verkopen, zodat de aandelen van de zittende beleggers verwateren.

Of nog geavanceerder: TenCate verkoopt alle activiteiten en bezittingen aan een nieuwe bv van Gilde. De beleggers blijven zitten met aandelen in een lege huls, waar enkel geld in zit. Nog een sluwe mogelijkheid: TenCate fuseert op papier met een niet-beursgenoteerde bv van Gilde, en haalt TenCate zo van de beurs. Dan zitten de overgebleven beleggers ineens met aandelen die ze niet makkelijk kwijt kunnen – want die zijn niet meer verhandelbaar op de beurs. Zo ver komt het vast niet, zeggen advocaten, meestal is dreigen al genoeg.

3. Te weinig aandeelhouders gaan akkoord, Gilde blaast de deal af

Als Gilde er niet in slaagt 66,7 procent van de aandelen te verwerven – en die kans is reëel – kan de investeerder zijn bod intrekken. In dat geval blijft TenCate aan de beurs genoteerd. De positie van bestuursvoorzitter Loek de Vries komt dan ter discussie te staan; de commissarissen waren voordat Gilde in beeld kwam al een zoektocht naar een opvolger begonnen. Die zal naar verwachting weer worden hervat.

4. Gilde blaast de deal af, een andere koper meldt zich

TenCate is behalve door Gilde het afgelopen jaar ook benaderd door andere investeerders, waaronder HAL en Waterland. Als de deal met Gilde afketst, wordt het interessant voor andere partijen om alsnog met TenCate te praten, of om direct een bod uit te brengen. TenCate heeft al gezegd in dat geval alleen verder te willen.