We kijken straks ijskast, geen tv

On/off

bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech. Vandaag: de slimme ijskast met beeldscherm.

We leven nog altijd als holbewoners – primitievelingen. Die gedachte dringt zich op als je vier dagen rondwandelt op ’s werelds grootste techbeurs, de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Daar lag afgelopen week de toekomst voor het grijpen, op een beursvloer van 185.000 vierkante meter.

Je wordt er vanzelf gehersenspoeld: waarom wonen we nog in huizen waarbij je deuren, de airco en de thermostaat zelf moet bedienen? Waarom rijden we nog rond in auto’s met een stuur, hebben we geen drone die de kinderen in de gaten houdt als ze naar school fietsen? En natuurlijk: waar blijft de koelkast die zelf nieuwe melk bestelt?

In het verleden was CES gericht op entertainment – grote schermen met internet en apps enzo. Maar de tv is uit. Er zijn weinig gezinnen die de hele avond samen naar hetzelfde beeld staren. Iedereen kruipt achter zijn eigen scherm – smartphone, notebook, tablet. De centrale plek in huis is niet meer de televisie maar de keuken. We moeten allemaal eten, toch?

Samsung introduceert op CES een koelkast met een 21,5 inch scherm op de rechterdeur geplakt. Op deze Family Hub-koelkast (zo’n 5.000 dollar) houden alle huisgenoten hun agenda bij, kunnen ze andere ‘smart’ apparaten in huis bedienen en tv-kijken of radio luisteren – de luidsprekers zijn al ingebouwd. Camera’s zien wat er in de koelkast staat, doen suggesties voor de boodschappenlijst en recepten.

Samsungtopman W.P. Hong heeft net een gloedvolle toespraak gegeven over het internet of things. Hij laat zich hierna kort interviewen. Thema: technologie die in sync staat met het echte leven. En de future is today.

Helemaal in sync staan we nog niet. In 2011 toonde concurrent LG een zelfbestellende koelkast, vijf jaar later heeft nog niemand zo’n ding in huis. Wacht Samsungs Family Hub eenzelfde lot? Denkt Hong dat consumenten echt staan te trappelen om hun huishouden ‘smart’ te maken?

Nee, dat niet. Hong: „Het internet of things is een geleidelijke ontwikkeling. We stoppen het in al onze apparaten, dan gaan mensen het vanzelf gebruiken.”

Elke holbewoner wacht dus een smart home. Wen er maar vast aan.