Vijf levende potvissen aangespoeld op Texelse kust

De kans lijkt klein dat de dieren overleven. Er zouden er al twee dood zijn.

De aangespoelde potvissen op het strand van Texel.
De aangespoelde potvissen op het strand van Texel. Foto Sytske Dijksen

Op de Texelse kust nabij Den Hoorn zijn vijf levende potvissen aangespoeld. Op foto’s is te zien dat de dieren bij paal 12 enkele tientallen meters van de kust in de branding liggen.

Rond 20.00 uur op dinsdagavond was het hoog water, een moment waarop hulpverleners hoopten dat de potvissen op eigen kracht weer de zee in konden zwemmen. Nu dat moment gepasseerd is, worden de overlevingskansen van de vijf dieren steeds kleiner. Ze komen bij laag water volledig op het droge te liggen. RTV Noord-Holland meldt op basis van een van de reddingswerkers dat er al twee potvissen zouden zijn overleden.

De gemeente Texel heeft een noodverordening afgekondigd, waardoor het verboden is voor mensen het strand bij paal 12 te betreden. Eventuele hulpverlening is in handen van Rijkswaterstaat. Zij zijn samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en medewerkers van het centrum voor de wadden en de Noordzee Ecomare op de locatie aanwezig.

Volgens het protocol ‘Stranding levende grote walvisachtigen‘ moet nu eerst de omvang en lengte van de dieren worden vastgesteld om te kunnen kijken of er sprake is van een levensbedreigende stranding. Daarna wordt besloten of het nodig is om hulp te bieden. Het gewicht van de potvissen kan de organen van de dieren platdrukken.

Twitter avatar KNRM KNRM Vrijwilligers KNRM Texel ter plaatse in afwachting hulpverlening. Foto: Marleen Bergamin #potvissen https://t.co/mAOCgAfmie

Sinds 1522 slechts 67 keer

Volgens de site Walvisstrandingen, waarnaar ook Ecomare verwijst, zijn er sinds het jaar 1522 slechts 67 meldingen geweest van aangespoelde potvissen op de Nederlandse kust. De laatste keer dat een potvis strandde in Nederland was in juni vorig jaar, toen er eentje aanspoelde in Wassenaar.

In 2012 was er veel aandacht voor een bultrug die aanspoelde op Texel en een doodstrijd van vijf dagen voerde. Bij het publiek werd het dier bekend als ‘Johannes’.