Twintig Eritrese vluchtelingen uit Oranje zwanger na bezoeken aan Rotterdamse kerk

Het vermoeden van gedwongen seks was de aanleiding voor het COA om alleenstaande minderjarige asielzoeksters te verbieden nog langer de kerk te bezoeken.

De Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam.
De Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Ongeveer twintig jonge Eritrese vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Oranje zijn zwanger geraakt na bezoeken aan de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Het vermoeden dat hierbij gedwongen seks in het spel is geweest was de aanleiding voor het COA om alleenstaande minderjarige asielzoeksters te verbieden nog langer de kerk in Rotterdam te bezoeken. Dat melden bronnen, die wegens de gevoeligheid van het onderwerp anoniem willen blijven, aan NRC.

Eritrese vluchtelingen die in het Drentse Oranje verblijven zeggen dat het COA hen enkele weken geleden heeft geadviseerd goed op zichzelf te passen, omdat er “21 of 22” jonge Eritrese vrouwen zwanger waren geraakt. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) wil geen nader commentaar geven “om het politieonderzoek niet te verstoren”, aldus een woordvoerder.

Meisjes hebben geen herinnering

Maandag lekte via het Reformatorisch Dagblad uit dat het COA alleenstaande minderjarigen verbood nog langer de kerk in Rotterdam te bezoeken, omdat er zorgen waren over een groot aantal zwangerschappen waarbij niet duidelijk was of het seksuele contact vrijwillig had plaatsgevonden. Volgens een interne notitie ging het om Eritrese vluchtelingen van 17 tot en met 22 jaar. De zwangerschappen werden in verband gebracht met gebeurtenissen in of rond de kerk.

Bronnen melden nu dat sommige meisjes geen herinnering hebben aan wat er in Rotterdam met hen is gebeurd. Hierdoor is bij sommige hulpverleners de vrees ontstaan dat zij zijn gedrogeerd.

Kerk vervult spilfunctie

De kerk in het Rotterdamse Schiebroek vervult een spilfunctie in de Eritrese gemeenschap in Nederland. Los van een plaats om hun geloof te belijden vinden veel Eritrese vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen er sociale contacten. Vanuit het hele land bezoeken Eritreeërs de kerk.

Mihret Mebrahtu en Mihret Kiflom, beiden Eritrese vrouwen die sinds eind vorig jaar in de COA-opvanglocatie Oranje verblijven, zeggen dat medewerkers van de opvang hen enkele weken geleden hebben geadviseerd voorzichtig te zijn. Ze vertelden dat er 21 of 22 Eritrese jonge vrouwen die hier woonden zwanger zijn geraakt. “Ook zeiden ze dat deze meisjes geen man hebben”, zegt Mebrahtu. Kiflom: “De medewerkers zeiden niet om wie het gaat, wat er precies is gebeurd of waar deze vrouwen nu zijn.”