Dodelijke aanslag in centrum Istanbul treft toeristen, autoriteiten spreken van terreur

Foto Omar Sanadiki/Reuters

De Turkse politie grendelt het toeristische Sultanahmet-plein in Istanbul af, nadat daar dinsdagochtend tien mensen om het leven kwamen bij een aanslag. Vijftien personen raakten gewond, van wie enkelen ernstig. Enkele ooggetuigen maakten melding van in totaal drie explosies. De nationaliteit van de slachtoffers was dinsdagochtend nog niet bekend. Volgens tv-station CNN Turk zijn onder de gewonden toeristen uit Duitsland en Noorwegen. De Turkse autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag. Staatstelevisiezender TRT maakte melding van een zelfmoordenaar, maar dat werd niet door de autoriteiten bevestigd. Premier Ahmet Davutoglu heeft in de Turkse hoofdstad Ankara een crisisberaad bijeen geroepen met de minister van Binnenlandse Zaken en andere veiligheidsautoriteiten. Net als bij eerdere aanslagen stelden de autoriteiten dinsdagochtend een mediaverbod in op de verspreiding van beelden van het getroffen gebied en het geven van details over het onderzoek naar de daders. Turkije wordt vaker getroffen door aanslagen. Op 20 juli vorig jaar kwamen bij een bomaanslag in Suruc, aan de grens met Syrië, 33 Koerdische activisten om het leven. Zij zouden Koerdische strijders over de grens in Syrië steunen. In oktober kwamen 97 mensen om bij een dubbele zelfmoordaanslag op een vredesdemonstratie in Ankara. Demeeste slachtoffers waren lid van de Democratische Volkspartij HDP, die voortkomt uit de Koerdische beweging. In beide gevallen werd terreurbeweging Islamtische Staat verantwoordelijk gehouden. Ook linkse splintergroeperingen en de Koerdische PKK plegen aanslagen. Meestal richten zij zich op overheidsdoelen. Het is voor het eerst in jaren dat toeristen in Turkije het slachtoffer zijn.